07/11

Renée Eykens legt trainerswissel uit: “Had nieuwe wind nodig”

renee

Renée Eykens

Renée Eykens maakte vorige week bekend dat ze haar coach Theo Joosten inruilt voor ex-Belgian Tornado Stef Vanhaeren. Vandaag legt ze haar keuze uitgebreid uit. Er was geen kink in de kabel met Joosten, maar de 800 meterloopster wil de puntjes op de i zetten in de olympische voorbereiding. Onder Vanhaeren zal ze meer wetenschappelijke opvolging genieten.

“Sinds twee weken ben ik weer aan het trainen na tweeënhalve week rust, maar ik doe nog op ’t gemakje”, zegt Renée Eykens/AA. “Ik weet als geen ander dat je beter een weekje te veel rust, dan eentje te weinig.” De wintertrainingen – en dus ook de laatste rechte lijn naar de Spelen in Tokio – vatte Renée aan met een nieuwe coach. Theo Joosten werd ingeruild voor Stef Vanhaeren.

Het stopzetten van de samenwerking met Joosten, kwam er in onderling overleg. “Theo en ik zaten met hetzelfde gevoel na afloop van het seizoen. Er moest iets veranderen. Uiteen gaan was de beste beslissing voor beiden. Dat is meteen ook het mooie aan de band die ik had met Theo: we konden alles tegen elkaar zeggen zonder dat één van de twee het slecht opnam, en ook over deze kwestie hebben we heel eerlijk met elkaar gesproken. Samen verdergaan enkel en alleen omdat we een sterke band hebben, daar schiet niemand iets mee op.”

Renée ging op zoek naar een nieuwe coach en kwam bij Stef Vanhaeren uit, waarmee ze lang samentrainde onder Paul Sauviller. Stef kennen we natuurlijk als de man van 49”83 over 400 meter horden, maar niet als coach. “Onze persoonlijkheid en mentaliteit is dezelfde. Hij kent mij goed, waardoor we niet van nul moeten beginnen”, legt Renée haar keuze uit. “We vertrekken met een voorsprong omdat Stef goed weet wat ik bij Paul en bij Theo getraind heb en weet waarop ik goed reageer. Ik had een nieuwe wind nodig en heb mijn hart gevolgd.”

Dat haar keuze voor de onervaren Vanhaeren als een verrassing komt, beseft Renée goed. “Als atleet heeft hij natuurlijk wel ervaring. Om coachingservaring toe te voegen gaan we samenwerken met Steve Vernon van New Balance. Alle neuzen staan in dezelfde richting, en naar mijn gevoel is het plaatje op deze manier perfect.”

De nummer vier van het afgelopen EK indoor heeft niet het gevoel dat ze met deze switch in een olympisch jaar een groot risico neemt. “Het is niet zo dat ik plots alles ga omgooien. Ik wil alleen de aanpak finetunen en achteraf niet het gevoel hebben ‘had ik maar iets meer dit of dat gedaan’”.

Renée gaat dus niet alles omgooien, maar er komen wel andere nadrukken onder Vanhaeren. “We gaan de wetenschappelijke begeleiding opdrijven. Gisteren heb ik nog een lactaattest gedaan om te weten hoe mijn lichaam er momenteel voorstaat. In de winter ga ik ook iets meer kilometers maken, maar niets extreem.”

Zoetjesaan krijgen ook de wedstrijdplannen voor deze winter vorm, maar een gedetailleerde kalender is er nog niet. “Het is even wachten op de resultaten van de lactaattest om te weten of het al verstandig is om in competitie te treden. Het is wel de bedoeling om enkele crossen af te werken om sterker te worden. Ik februari wil ik een paar indoorwedstrijden doen omdat er veel punten te rapen zijn, maar zonder een volledig zaalseizoen te draaien. De basis voor de zomer is belangrijker.”