05/11

Renée Eykens gaat deze winter alles nog gedetailleerder en wetenschappelijker aanpakken

jdc-20200904-000116

Renée Eykens.

Vorige winter ging Renée Eykens bij Stef Vanhaeren trainen. Het duo zet de komende maanden de lijn van vorig jaar door, maar stuurt op enkele vlakken lichtjes bij. Zo gaan ze het nog iets wetenschappelijker aanpakken en wordt het indoorseizoen wat serieuzer voorbereid deze winter.

Renée Eykens/AA bevindt zich in de vierde week van haar wintertrainingen. Ze blijft onder coach Stef Vanhaeren verder inzetten op haar basisuithouding, zonder te overdrijven met het aantal kilometers. "We gaan mijn basis stilaan proberen op te schroeven. Ik kan geen 100 kilometer per week aan en dat zijn we ook niet van plan. Ik zal wel nog iets regelmatiger de 70km gaan aantikken", klinkt het bij de 800 meterspecialiste. "Vooral binnen één training zal het volume wat omhoog gaan dit jaar. De bedoeling is om de basis groot te maken zodat ik komende zomer de zware trainingen beter verteer."

Vooral op vlak van de intensieve duurtrainingen wil Renée wat bijsturen ten opzichte van vorig jaar. "We gaan dat meer monitoren en mijn lactaat vaker meten, zodat ik vaker in de juiste zone loop. Ik kan makkelijk hoog in lactaat gaan, maar dat is in deze fase van het seizoen niet de bedoeling. Mijn lichaam heeft de neiging om heel snel de verzuring aan te spreken, maar als ik dat op training minder doe, zal ik dat tijdens mijn 800 meter ook langer kunnen uitstellen. Daardoor moet ik dieper in de wedstrijd nog frisser zitten."

De invulling van de tempotrainingen wordt dus iets aangepast. "Vorig jaar deed ik mijn trainingen soms te snel, en dat is niet efficiënt. Dit jaar gaan we de lengte van de intervallen iets korter maken, zodat ik aan hetzelfde tempo kan blijven lopen zonder hoog in lactaat te gaan. Trager lopen kan ook, maar het is niet de bedoeling om trager te worden als 800 meterloopster."

Een andere aanpassing die Renée doorvoert in vergelijking met vorig jaar is het ernstiger nemen van het indoorseizoen. "Het is nog een groot vraagteken welke indoorwedstrijden er zullen doorgaan, maar de bedoeling is vooral dat ik in de opbouw naar het zomerseizoen al sneller een pistegevoel in de benen heb. Zelfs als er geen indoorwedstrijden komen, ga ik indoor iets specifieker trainen. Vanaf half november wil ik één keer per week naar de indoorhal trekken om er stilaan in te rollen, eind december zou ik met het specifieke werk willen beginnen."

Komt er een EK indoor, dan maakt Renée daar haar grootste tussendoel in aanloop naar de Spelen van. "Het is een belangrijke tussenstap, en zelfs als ik het EK niet haal, heb ik de trainingen en de wedstrijden in de benen. Het is de bedoeling om gerichter naar het indoorseizoen toe te werken en daar ook punten te sprokkelen voor de olympische ranking. Ik sta er goed voor op de ranking, maar ik wil dat ook zo houden en liefst nog opschuiven."