17/03

Renée Eykens begint ondanks coronaperikelen aan zwaarder werk

-ldq9640

Renée Eykens.

Dat de hele coronacrisis wat roet in het eten strooit, zal u niet verbazen. Maar Renée Eykens verliest de moed niet en begint na een geslaagde winter waarin de basisuithouding centraal stond nu aan het zwaardere trainingswerk.

Over haar winterseizoen, met uitstapjes naar zowel het veld als de indoorpiste, kan Renée Eykens/AA duidelijk zijn: “zeker geslaagd”, klinkt het. “Elke wedstrijd werd ik beter. Het is motiverend als je ziet dat de trainingen vruchten afwerpen.”

Het was voor de specialiste van de 800 meter een eerste winter onder haar nieuwe trainersduo Stef Vanhaeren-Steve Vernon. “Stef schrijft de schema’s en is in die paar maanden al enorm gegroeid als coach. Hij overlegt wekelijks met Steve en stuurt dan nog wat bij. De samenwerking loopt soepel.” Normaal zou Renée in deze periode naar Manchester afreizen om even met Vernon te werken, maar het coronavirus belet haar die trip.

De afgelopen maanden stonden in het teken van de basisconditie. “Bij een inspanningstest bleek na de zomer dat ik nauwelijks een basis had. Niet zo gek net na een zomerseizoen, maar het was toch erg. Ik kon goed in het rood gaan, maar moest dat veel te snel in mijn wedstrijd doen. Na 700 meter was het telkens afgelopen. Op een drietal maanden is mijn basis al enorm gegroeid, zonder extreme volumes te draaien. Van 45 kilometer per week ben ik naar 65 à 70 gegaan. Nu is het kwestie van onderhouden en snelheid en weerstand toevoegen.”

Als de coronamaatregelen het toelaten, maakt Renée de komende weken de overstap naar het zwaardere trainingswerk. “Het echte werk gaat binnen, stilletjes aan toch. Na het indoorseizoen heb ik een pauze genomen en daarna heb ik nog op Tenerife gezeten. Ik ben blij dat ik dat nog heb kunnen doen voor het niet meer kon. Nu gaan we stap voor stap opbouwen, momenteel zit ik in de overgangsfase. De écht zware trainingen komen er rond de paasvakantie aan.”

De impact van het coronavirus op de trainingen valt voorlopig nog mee. “Het is van dag tot dag kijken, maar ik mag van geluk spreken dat ik loop, dat kan overal. Ik heb thuis ook het nodige materiaal staan voor kracht- en stabilisatieoefeningen. De impact op mijn wedstrijden is nog moeilijk in te schatten. Ik begin pas in mei en hoop dat het dan onder controle is.”

De federatiestage in Belek ziet Renée zich wel door de neus geboord. “Ik keek ernaar uit: 100 procent met mijn sport bezig zijn en een nieuwe trainingslocatie verkennen is altijd fijn, maar ik begrijp dat de maatregelen nodig zijn. Het is fijn dat het weer in België ook de goeie kant opgaat.”