07/04

Test je anti-doping kennis met de WADA-quiz!

doping

Test je anti-doping kennis met de WADA-quiz!

Vaak is het pas na een dopingcontrole dat een atleet op zoek gaat naar meer informatie over verboden stoffen, toestemming bij therapeutische noodzaak, de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Maar dan kan het te laat zijn...

Zorg dat je als begeleider van een atleet of als atleet zélf weet wat je te doen staat.
Doorloop de website www.dopingvrij.vlaanderen en doe daarna de quiz van het wereldantidopingagentschap. Je kan in het nederlands deelnemen via de link onderaan.

Wat is doping?
De definitie van doping is eigenlijk eenvoudig: alle ‘stoffen en methoden die verboden zijn door het Wereldantidopingagentschap WADA’ zien we als doping.
Controleer hier de lijst van de verboden stoffen en check je geneesmiddel.

Wat mag wel?
Als je om medische redenen een geneesmiddel moet nemen dat op de dopinglijst staat dan kan je daar een toestemming om therapeutische reden voor aanvragen (TTN). Elitesporters moeten dat vooraf doen, breedtesporters kunnen dat in orde brengen na een controle maar er wordt geadiseerd dat ook zij dit vooraf in orde brengen om verrassingen te vermijden.
Lees hier meer over de TTN aanvraag.

Ken jij je rechten en plichten?

Als we het over sporters hebben, dan maken we een onderscheid tussen elitesporters en breedtesporters. Hoewel ze onder dezelfde antidopingregels vallen, zijn er in de toepassing ervan enkele verschillen. Meer info

Hoe werkt een dopingcontrole?
Je kan hier een filmpje bekijken over het verloop van een dopingcontrole.

Heb je alles doorgenomen?
Check dan hier je kennis en neem deel aan de WADA-quiz!
(kan in het nederlands!)