05/06

Philip Milanov gooit WK-limiet

philmila

Philip Milanov: zevende Belg voor Londen.

Lang heeft Philip Milanov/VAC niet meer moeten wachten voor zijn WK-limiet. In Eeklo gooide de Bruggeling maandagnamiddag zijn 2kg-schijf naar 65m19. Een fractie verder dan de gevraagde 65 meter.

Meteen staat de teller voor Londen op 7 Belgen, maar Milanov is zeker niet de minste want hij moet er zijn zilveren medaille van twee jaar geleden in Peking verdedigen. Zijn Belgisch record staat bij 67m26. De goegemeente doet er echter best aan om te weten dat de tegenstand in Londen op een heel hoog niveau zal acteren. Zo wierp de Litouwer Andrius Gudzius zijn schijf vorige zaterdag nog naar een Europese beste van 68m61. Een prestatie waarmee de opvolger van Alekna zelfs niet tevreden was, want hij verwachtte er een zweefvlucht van 70 meter...

Philip Milanov reageerde na afloop vooral opgelucht dat de limietstress die hem de afgelopen weken wat parten speelde, nu van de baan is. “Ik zat heel veel met dat minimum in mijn hoofd. Op training liep het goed, dus wilde ik in Eeklo mijn kans wagen, vooral om dan met een geruster gemoed richting de volgende wedstrijden te trekken.” Philip was vooral over het tweede deel van zijn competitie zeer te spreken. “Mijn eerste drie worpen waren wat te traag en niet reactief genoeg. Daarna ging het wel goed. Behalve die 65m19 kwam er in de vijfde worp zelfs nog meer uit, maar ik verloor mijn evenwicht en zette een voet uit de cirkel. Ze hebben die worp wel voor mij opgemeten, en het was voorbij de 68 meter. Dat zal misschien voor een van de volgende meetings zijn.” Die volgende meetings zijn de FBK games in Hengelo op 11 juni en nadien de Diamond Leagues in Oslo en Stockholm op 15 en 18 juni.

Op diezelfde werpersmeeting in Eeklo testte Thomas Van der Plaetsen/DEIN zijn werpvorm. In het kogelstoten kwam hij tot 13m38, nog een eindje onder zijn persoonlijk record van 14m12. Met de discus ging het al naar 43m91, niet ver onder zijn record van 44m48. “Bij kogel was het heel hard zoeken. Mijn elleboog is nog maar een maand sterk genoeg om voluit te gooien, dus ben ik eigenlijk tevreden. Bij discus was ik heel constant, en mijn 43m91 vind ik heel mooi om het seizoen mee te openen.”