02/07

Paulien Couckuyt, opnieuw fit na rugprobleem, test in Heusden nieuw pasritme

couckuyt-paulien-2021-oordegem-ifam-jdc

Paulien Couckuyt.

Het BK moest ze door een rugprobleem helaas laten schieten, maar Paulien Couckuyt is ondertussen weer voldoende fit om zaterdag van start te gaan tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden. Ze wil er een nieuw pasritme uittesten dat haar in Tokio naar een topprestatie moet leiden.

“Ik ben blij dat ik na tweeënhalve week zonder weer over horden mag lopen”, zegt Paulien Couckuyt/VAC. “Donderdag heb ik een eerste hordetraining afgewerkt en dat ging zonder pijn. Als atleet wordt je daar blij van: mogen doen wat je het liefste doet.” De rug van Paulien is al veel langer een zorgenkind, maar leek dit seizoen goed onder controle. “Tot ik een domme beweging maakte tijdens de krachttraining. Dat leidde tot een ontsteking aan mijn rug.”

Al bij al is het vormverlies de voorbije weken beperkt gebleven. “Ik moest even alles ontlasten en de eerste drie dagen had ik veel pijn, maar dat waren vooral mijn spieren die reageerden op de ontsteking. Daarna heb ik rustig kunnen opbouwen en uiteindelijk heb ik op die manier niet veel tijd verloren. Lopen ging al vrij snel pijnloos. Ik heb nog weerstandstraining kunnen doen en eerder deze week heb ik al maximale snelheid gedaan. Ideaal was het allemaal niet en mijn krachttraining zal ik nog tot en met Tokio moeten terugschroeven, maar ik ben blijven lopen en dat is het voornaamste.”

Of er zaterdag in Heusden al meteen een toptijd kan uitrollen, valt moeilijk in te schatten. “Die rugproblematiek zit eerlijk gezegd nog altijd in mijn hoofd. Het zal zaak zijn om geconcentreerd aan de start te staan. Donderdag op training ben ik wel met een mooi ritme tot aan horde vijf geraakt, dat geeft vertrouwen. Hopelijk is er niet te veel regen of wind. Ik heb een beetje schrik dat dan mijn pasritme niet zal uitkomen.”

Over pasritme gesproken: Paulien test in Heusden een nieuw ritme. Het is te zeggen, eigenlijk een oud ritme. “In Genève, toen ik het Belgisch record evenaarde, zat ik te kort op mijn horden. Ik opteer nu voor het ritme waarmee ik eind 2019 mijn seizoen heb afgesloten. Op die manier moet er normaal nog meer inzitten. Alleen heb ik nu wel nood aan een race waarin alles klopt, want ik wil met zekerheid naar Tokio. Het kan niet de bedoeling zijn dat ik op de Spelen zelf moet gaan experimenteren. Dus als ik in Heusden het juiste ritme nog niet te pakken heb, zoek ik nog een extra wedstrijd.”

Opvallend is dat Paulien in Genève twee passen méér zette dan in 2019, en toch het Belgisch record liep. “De winst tegenover vroeger zit in de laatste 120 meter. Vroeger liep ik keihard in de eerste 200 meter en was het daarna minder. Nu voel ik me comfortabeler tussen de horden en heb ik nog reserve voor op het einde. De indeling zit momenteel beter”, besluit ze.