21/12

Paulien Couckuyt in de wolken met profcontract, maar afgeremd door rugklachten

couckuyt-paulien-ifam-2019

Paulien Couckuyt.

Paulien Couckuyt heeft aan haar Europese beloftetitel en halvefinaleplaats in Doha een studentencontract bij Sport Vlaanderen overgehouden. Een opsteker in de olympische voorbereiding, maar die loopt momenteel niet 100 procent volgens plan door rugklachten.

Na tweeënhalve week rust volgend op het WK in Doha, begon Paulien Couckuyt/AVKA aan haar wintervoorbereiding. Die liep op wieltjes, tot op BOIC-stage in Belek. “Het weer was ideaal en ik had er heel veel zin in, maar dat heeft me wat overmoedig gemaakt”, geeft ze toe. “Ik liep een acute lumbago aan mijn rug op. Gelukkig kon ik er van een onderwaterloopband gebruik maken, en na twee daagjes alternatief trainen was ik weer aan het joggen.”

Op het einde van de stage was Paulien opnieuw pijnvrij, maar de blessure stak een tweede keer de kop op. Dan gaan er alarmbelletjes af, want ze heeft al een hele voorgeschiedenis van aanhoudende rugproblemen. Opletten geblazen. “Vorige week is het er weer ingeschoten. Het is duidelijk dat ik nog trager moet opbouwen dan in Belek. Waarschijnlijk heb ik ook te veel gewicht geheven.”

Na het meer dan succesvolle 2019 is Paulien niet van plan om in 2020 grote aanpassingen in haar trainingsplannen door te voeren. “Dat lijkt me niet nodig na vorig jaar. De snelheden gaan wel lichtjes omhoog, ik ga iets verder in de verzuring en doe eventueel wat meer technische hordetrainingen, maar ik bouw verder op de basis van vorig jaar.”

In januari staan er drie examens op het menu, en dus geen trainingsstage. “We hebben overwogen om naar Zuid-Afrika te gaan, maar dat zou te veel worden. Ik heb drie examens tussen 7 en 17 januari. Ik ga met Rudi samenzitten om te bekijken hoe we de trainingen gaan aanpassen, want ik als te vermoeid ben, heeft zwaar trainen weinig zin.” De eerstvolgende stage voor Paulien wordt opnieuw Belek in de paasvakantie.

De kans is groot dat we de Europese kampioene over 400 meter horden deze winter indoor aan het werk te zien krijgen, maar dat zal niet met al te grote ambities zijn. “Ik zou graag een 400 meter doen om te kijken waar ik al sta, maar het is absoluut geen doel. Ik ben al laat genoeg aan mijn voorbereiding op het zomerseizoen begonnen, er is geen tijd meer te verliezen. Een deelname aan de 4x400m op het WK indoor behoort wel nog tot de mogelijkheden.”

Wat is dan wel het hoofddoel? Tokio natuurlijk. Voor rechtstreekse kwalificatie is 55.40 nodig en wel voor 1 juli. “Dat lijkt me lastig”, zegt Paulien. “Ik heb het gevoel dat het voor mij eerder via de rankings moet gebeuren. Ik wil groeien in het seizoen en na elke wedstrijd iets meer zekerheid krijgen over mijn selectie.”

Een stevig duwtje in de rug in aanloop naar de Spelen is alvast het deeltijds profcontract dat Paulien kreeg van Sport Vlaanderen. “Daardoor voel ik me veel vrijer. Ik moet me enkel focussen op optimale trainingen afwerken en moet niet bezorgd zijn om wat daarbij komt kijken. Ik ben er superblij mee.”