20/03

Paulien Couckuyt heeft rugklachten onder controle en hoopt dat OS nog dit jaar doorgaan

couckuyt

Paulien Couckuyt.

Hoewel ze last heeft van een klein contractuurtje, gaat het al bij al goed met Paulien Couckuyt. De rugklachten die haar afgelopen winter fel parten speelden, lijken helemaal onder controle. De maatregelen tegen het coronavirus geven haar de tijd om in stilte – letterlijk en figuurlijk – aan haar terugkeer te werken.

De looptrainingen wachten Paulien Couckuyt/VAC weer op na een winter vol rugproblemen. “Een opluchting na een hele boel alternatieve trainingen”, zegt ze. “Ik heb geen last meer van mijn rug en dat doet deugd. Met de krachttrainingen moet ik nog voorzichtig zijn en ook een klein contractuurtje veroorzaakt wat hinder, maar dat zal snel van de baan zijn.”

Door de maatregelen rond het coronavirus moet Paulien, die ondertussen overstapte van AVKA naar VAC, wel opnieuw creatief zijn in haar trainingsschema. “Het is zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld door het wegvallen van sommige accomodaties. Een optimale voorbereiding is het niet.”

De hordespecialiste traint graag samen met haar trainingsmaatjes in de groep van Rudi Diels, maar moet het door de beperkende maatregelen de komende weken alleen redden. “Het is minder aangenaam, ik vind het sociale belangrijk. Trainen in groep zorgt voor leuke babbels, maar ook voor extra prikkels en uitdagingen. Nu worden we gedwongen op onszelf te focussen, en in mijn geval betekent dat op mijn eigen tempo aan de weg terug timmeren.”

Het doorgaan van het grote doel waar Paulien naartoe werkt, de Spelen in Tokio, staat ondertussen steeds meer ter discussie. “Ik vrees voor de Spelen, maar als ze er toch komen, moeten we er staan. Ik hoop dat ze dit jaar nog kunnen doorgaan, later op het jaar zou een logische oplossing zijn. In Doha is vorig jaar gebleken dat we ook later op het jaar kunnen presteren.”

Net als heel wat andere elite-atleten moesten Paulien en haar collega’s van de Belgian Cheetahs een streep trekken door de paasstage in Belek. Bedoeling was daar de banden tussen de aflossers aan te halen. “Er stonden heel wat activiteiten op de planning, maar nu moeten we individueel blijven doorduwen op training. We zetten nog altijd alles op alles om er het maximale uit te halen.”