28/10

Paulien Couckuyt heeft deze winter als hoofddoel blessurevrij blijven

couckuyt

Paulien Couckuyt.

Afgelopen winter werd Paulien Couckuyt afgeremd door een hardnekkige rugblessure. Dit jaar wil ze het verstandiger aanpakken en blessures uit de weg gaan. Pijnvrij blijven is meteen de belangrijkste doelstelling van de winter, al mikt ze ook op een snelle 400 meter vlak.

"Vorig jaar kreeg ik plots de Olympische Spelen in het vizier en wilde ik erin vliegen en snel progressie maken", blikt Paulien Couckuyt/VAC terug op de fouten van afgelopen winter. "Deze keer ga ik mij meer inhouden, het verstandiger aanpakken en beter luisteren naar mijn lichaam. Mijn rug zal altijd een pijnpunt blijven, maar ik moet voorkomen dat ik nog eens zwaar geblesseerd raak. Vooral bij krachttraining is het opletten."

Na een rustperiode van een dikke drie weken is de specialiste van de 400 meter horden ondertussen al even weer aan de slag. "De eerste drie weken was het pure rust en heb ik geprobeerd even helemaal te ontsnappen uit mijn atletiekomgeving door op vakantie te gaan. Toen ik terugkwam, had ik opnieuw veel energie om er aan te beginnen. Ondertussen zijn we drie weken bezig, waarvan de eerste rustig inlopen was. Momenteel draai ik weer op volle toeren en alles gaat goed."

De nadruk ligt in deze periode heel erg op conditioneel werk. "We starten aan de basis en zoeken in de eerste maand nog geen enkele verzuring op. Nu doen we bijvoorbeeld 8x600 meter, niet al te snel. Het tempo drijven we langzaamaan op, die basisconditie is nodig om later de zwaardere trainingen aan te kunnen."

Net als voor het gros van de spurters en 400 meterlopers zijn de conditietrainingen niet de favoriet van Paulien. "Ik ben niet de grootste fan en voel me dan eerder een afstandsloopster", zegt ze. "Ik besef dat het nodig is, maar kijk geweldig uit naar het kortere werk. Het zal nog even op de tanden bijten zijn tot in december."

De wintertrainingen krijgen overigens een iets andere invulling dan gebruikelijk voor de pupil van Rudi Diels. "We gaan iets vroeger aan het specifieke werk beginnen en er iets meer verzuring insteken vanaf december. Hopelijk kunnen we indoor wedstrijden lopen en daar wil klaar voor zijn." Het grote doel is en blijft Tokio, maar ook in zaal heeft Paulien dus ambities. "Je moet doelen stellen. Ik wil een snelle 400 meter lopen, en als het EK indoor doorgaat, willen we daarvoor gaan met de Belgian Cheetahs."