21/08

OS Rio: Tornados wervelen met record amper drie honderdsten naast het podium !

9rio4x4
Het heeft niet mogen zijn voor onze Belgian Tornados in de finale van de 4x400 meter. Voor het podium althans. Maar onze jongens werden wel heel knap vierde in een fenomenale 2’58”52, een dik nieuw Belgisch record. Een knalprestatie om bijzonder trots op te zijn dus, maar op drie honderdsten van het podium zal het toch even pijn doen alvorens het genieten wordt.

Aangezien onze jongens nog meer dan zeven tienden harder gingen dan gisteren in de reeksen, hoeft het niet gezegd dat de vier Tornados alle vier een dijk van een koers liepen. De volgorde was opnieuw dezelfde. Startloper Julien Watrin deed het opnieuw prima: hij vertrok niet al te voortvarend en had nog een sterke laatste rechte lijn in huis, om dan te wisselen rond de vijfde positie. Jonathan Borlée had dit keer meer tegenstand in zijn eerste 100 meter, die nog in banen gelopen werd, en kon voor het naar binnen komen nog niet opschuiven. Ook hij had nog een sterk eindschot, maar toen hij als vierde doorgaf aan jongere broer Dylan werd al duidelijk dat een medaille heel lastig zou worden. Dylan verweerde zich als een echte wereldtopper, maar kreeg in het slot van zijn baanronde nog de ijzersterke Bahamees Gardiner over zich. Toch was ook zijn koers uitstekend geweest, want onze Belgen liepen nog altijd vlakbij de medailles. In vijfde positie begon slotloper Kévin Borlée dus aan zijn 400 meter. De VS en Botswana liepen afgetekend aan de leiding, daarachter vormden de Bahamas en Jamaïca een duo, en een dikke vijf meter daarachter vertrok aflossingsspecialist Kévin. Hij liep het gat op het groepje voor hem dicht, en voorin viel Maotoanong voor Botswana terug. In de laatste rechte lijn leek een medaille daardoor even terug tot de mogelijkheden te gaan behoren, maar na een spetterende laatste 100 meter van Kévin Borlée – heel handig en helder langs de binnenkant - werd het een vierde plaats op amper drie honderdsten van het brons. De titel was voor de VS, zilver voor Jamaïca, brons voor de Bahamas. Nogmaals: zowel de vierde plaats als het geweldige Belgisch record van 2’58”52 zijn prestaties om immens trots op te zijn, maar het zal waarschijnlijk nog even duren voor die trots bij onze jongens de bovenhand zal nemen. Tot slot nog even meegeven: Kévin Borlée liep een officiële split van 43”67.

Een geweldige nationale afsluiter van een Olympisch pistetoernooi met een heel dik uitroepteken. Morgen mogen onze drie marathonlopers de Olympische spelen in Rio afsluiten.

Bekijk hier het overzicht van de Belgische atletiekprestaties in Rio.