12/08

OS Rio: PR voor Nafi; finale voor Philip

belgaimage-95316901
Nafi Thiam begon haar zevenkamp met een persoonlijk record en Philip Milanov plaatste zich op het randje voor de discusfinale: twee keer een grote opluchting, maar de atletiekspelen zijn voor ons land goed begonnen !

Voor Nafi Thiam werd het een nerveus Olympisch debuut. Met twee valse starts in haar hordereeks – de tweede werd aan haar toegeschreven – kwam ze toch vlotjes uit de startblokken om 100 meter verder als derde in haar serie over de natte eindstreep te flitsen in 13.56. Meteen een persoonlijk record !

Philip Milanov begon in een natte discuscirkel zijn eerste Spelen. Hij opende met een goede 62m68, wat na de eerste beurt een tweede plaats opleverde in zijn groep en een gecumuleerde 7de plaats, samen met groep 1. De tweede beurt ging met 62m50 niet verder, maar vier van zijn concurrenten passeerden wel en zo stond Philip bij het begin van de laatste doorgang als 6de in groep B, maar wel pas als 11de in totaal. Na een derde ongeldige beurt werd het nog bibberen voor onze beste werper aller tijden, maar gelukkig gooide Robert Harting bij zijn ene geldige beurt niet verder dan 62m21. Meteen een topfavoriet er uit, maar de Amerikaan Mason Finley snoepte met een laatste poging van 63m68 nog een plaatsje van Milanov af. Het verdict was er eentje van opluchting: 12de plaats en een kwalificatie voor de finale, terwijl enkele grote namen toch sneuvelden. Eens te meer waren de woorden van de Bruggeling profetisch: de kwalificaties zijn het moeilijkst. Morgen is er de finale, en dan beginnen alle 12 deelnemers met een propere lei.

Volg hier de Spelen in een notendop.