13/08

OS Rio: Milanov negende, Thiam terug naar één

osmilanov-13-08-4
In de Olympische finale van het discuswerpen heeft Philip Milanov niet kunnen doen waar heel België op gehoopt had. Hij werd negende met 62m22 en mocht zo alleen in de eerste drie rotaties meedraaien. Opnieuw was Nafi Thiam er om de tegenvaller snel door te spoelen. Met een geweldige 6m58 in het verspringen was ze de beste van het hele veld, en gaat ze ook opnieuw aan de leiding !

Philip Milanov gold vooraf als de met voorsprong grootste Belgische medaillekandidaat in de atletiek. Bij de eerste poging van de Bruggeling in zijn finale, die wat onbegrijpelijk in de Braziliaanse ochtend geprogrammeerd stond, ging het naar 62m22. Hij bleef daarmee lange tijd in de eerste acht, en de hoop op drie bijkomende pogingen bleef dus een hele poos aanwezig. Bij zijn verre tweede worp zette hij helaas de tip van zijn voet buiten de ring, en dus was die poging ongeldig. Ook in de derde rotatie volgde een nulworp voor onze nationale sterkhouder, en er gingen nog twee concurrenten over hem heen richting top acht. Het mogen dan zijn eerste Spelen zijn en hij deed het dan wel drie plaatsjes beter dan gisteren in de kwalificaties, maar van iemand die op zowel het laatste WK als EK zilver won, mogen we meer verwachten dan een negende plaats. Zijn 62m22 was ook minder ver dan de 62m68 van gisteren, en meer dan vijf meter onder zijn Belgisch record. Maar Philip geniet uiteraard alle krediet: hij kan ons landje nog minstens tien goede werpjaren bezorgen. In een vrij matte finale, waarin alleen superfavoriet Piotr Malochowski op hoog niveau draaide, kende de slotbeurt nog een knotsgekke ontwikkeling met vele wijzigingen in de medailleposities. Het goud was uiteindelijk voor de Duitser Christoph Harting met 68m37, hij volgt daarmee zijn broer Robert op, die toekeek vanuit de tribune nadat die zich gisteren niet kon plaatsen voor de top 12. Voor het brons was nog 67m05 nodig. Op een schoteltje werden de medailles dus niet gepresenteerd.

Nafi Thiam begon even later haar verspringcompetitie met een nulsprong. In de meerkamp zijn er slechts drie pogingen, dus dan begint het toch al een beetje spannend te worden. Bij haar tweede sprong koos ze voor zo min mogelijk risico en stootte op 22 cm voor de lat af. Ze landde na een aanvaardbare 6m18. Die afstand liet haar toe om bij de derde poging vol risico te nemen, en daarin slaagde ze met glans: ze stootte precies op de lat af en landde pas na 6m58 ! Dat betekende een verbetering van haar persoonlijk record met zeven centimeter, en dat bracht haar met 5.018 punten meteen ook terug aan de leiding van de Olympische zevenkamp! Ze won ook deze verspringcompetitie, al haar derde zege op vijf disciplines ! Thiam komt zo ook op vijf centimeter van het nationaal record in het verspringen, op naam van haar clubgenote Sandrine Hennart.

Met nog slechts het speerwerpen en de 800 meter te gaan, leidt ze met vijf punten op titelverdedigster Ennis-Hill, maar nog interessanter: Thiam heeft een bonus van liefst 111 punten op de nummer vier. Het podium komt nu echt wel in zicht. Meer nog: als ze in het speerwerpen en in de 800 meter op een degelijk niveau presteert, staat ze op het podium ! Daarbij moet wel opgemerkt dat het speerwerpen lastig wordt door haar bijzonder pijnlijke elleboog.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016