13/08

OS Rio: Exit Borlées, Thiam wint ook kogel !

kevinbelgaimage-95328882
Voor Kévin en Jonathan Borlée zit de individuele 400 meter er bij de Spelen al op. Ze presteerden teleurstellend en kwamen niet in de buurt van de halve finales. Gelukkig was er ook Nafi Thiam vannacht: ondanks de pijnlijke schouder won zij ook het kogelstoten en haar 200 meter was op niveau.

Voor Nafi Thiam was het kogelstoten een groot vraagteken vanwege haar schouderblessure. Ze kon liefst zes weken geen werptrainingen afwerken en de schouder is nog steeds erg pijnlijk. Nafi begon haar wedstrijd met een redelijke 14m41, maar aangezien ze in haar beste zevenkamp ooit tot 15m03 kwam, zou ze zo toch heel wat punten laten liggen. De tweede poging was met 13m30 minder geslaagd. Bij haar laatste poging zette Thiam nog eens alles op alles, en dat resulteerde in een hele goede 14m91. Zo won ze zelfs het kogelstoten ! Deze zege met een mooie afstand zorgde bij Thiam voor een hele grote ontlading, en zelfs traantjes van blijdschap. Ze heeft het eerste werpnummer overleefd, en hoe ! Het leverde haar na drie onderdelen zowaar de leiding op van de olympische zevenkamp ! Thiam liet in het kogelstoten maar acht puntjes liggen op haar beste zevenkamp.

In de 200 meter deed Thiam het degelijk. In de eerste reeks was haar start niet goed, maar kon ze in de laatste meters nog mooi mee versnellen met haar twee Nederlandse collega’s. Ze werd derde in haar reeks in 25.10, één honderdste boven haar seizoensbeste en 32 honderdsten trager dan in haar recordmeerkamp. Thiam sloot dag één van de zevenkamp af met 64 punten voorsprong op het schema van haar eigen Belgisch record, en dat mogen we gerust een knalprestatie noemen. In de 200 meter, die nooit haar ding geweest is, werd ze uiteindelijk 23ste. Ze sluit dag één af op een schitterende tweede plaats met 3.985 punten. De top vijf komt in zicht. Een medaille blijft moeilijk, want favorieten Ennis-Hill, Johnson-Thompson en Theisen-Eaton hebben in principe een véél betere tweede dag.

Kévin Borlée ging van start in de eerste reeks van de 400 meter. Hij ging behoorlijk mee, maar kreeg het in de laatste rechte lijn moeilijk en finishte als vijfde in 45”90. De eerste drie waren rechtstreeks geplaatst. Zijn chrono volstond ook niet om met de verliezende tijden mee te mogen naar de laatste 24. Daarvoor was 45”54 nodig. Jonathan Borlée liep in de derde reeks, en ook hij kreeg het vooral in de laatste rechte lijn moeilijk. Daarin ging er hem nog een Jamaïcaan voorbij voor de derde plaats. Jonathan werd vierde in een teleurstellende 46.01. Wat de Borlées de voorbije jaren steeds lukte, hun beste tijden van het jaar op de grote kampioenschappen lopen, zat er dit jaar niet in. We blijven met zijn allen nog hopen op de aflossing, maar dit mogen we toch een klein sportief drama noemen. Kevin en Jonathan werden respectievelijk 28ste en 32ste.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016.