01/08

Opnieuw polsstoksucces op EYOF met Ylio Philtjens

ylio-philtjens-3

Ylio Philtjens (midden) na winst in het polsstokspringen

Tijdens de zestiende editie van het kampioenschap in het Slovaakse Banska Bystrica stonden vijf atleten aan de start van het atletiektornooi. De kleinste delegatie die ons land afvaardigde sinds de start van het kampioenschap, maar wel een bijzonder succesvolle delegatie met een zevende plaats als minste resultaat en een gouden plak in het polsstokspringen voor Ylio Philtjens als ultieme beloning.

De Belgen waren in het verleden al bijzonder succesvol op de EYOF met liefst zeventien gouden medailles. In Slovaakse Banska Bystrica deed Ylio Philtjens/DCLA daar nog een gouden exemplaar bovenop, de tweede gouden polsstokmedaille na Arnaud Art op de EYOF in 2009 in het Finse Tampere. Philtjens was duidelijk klaar voor een topprestatie. Hij sprong 4m70 bij zijn tweede beurt en was op dat moment zeker van een medaille. Nadien gingen ze met drie ook over 4m90 en ging de lat naar 4m95. Terwijl zijn concurrenten hun tanden stukbeten op die hoogte, klaarde Philtjens 4m95 bij zijn eerste beurt. Een verbetering van zijn PR met 23 centimeter met een gouden medaille als resultaat. Begeleider Ben Broeders mag dan ook bijzonder trots zijn op zijn pupil.

Op de hoge horden kregen we twee landgenoten aan de start met Martin De Greef/CSF en Camille Sonneville/KAAG. Sonneville kwam al sterk voor de dag tijdens het EKU18, maar kende pech tijdens haar halve finale. Tijdens de EYOF plaatste de Gentse zich vlot voor de finale en liep ze als zesde over de streep in 13”92. Bij de jongens haalde De Greef eveneens de eindstrijd. Net zoals Sonneville vertrok hij vanuit baan 1 tijdens de finale. Met 14”16 bleef hij amper vijf honderdsten boven zijn PR en eindigde als vijfde.

Op de langere loopnummers kregen we ook twee Belgen aan de start. Op de eerste dag mocht Reda Aouragh/RESC het atletiektornooi voor Belgen openen met de rechtstreekse finale van de 1500m. Het was een gesloten wedstrijd waarbij de Italiaan Latena Cervone op het einde de snelste eindsprint had om te winnen met 4’02”30. Aouragh eindigde op een zevende plaats met 4’06”08 tijdens zijn eerste internationale optreden. Niet waarop hij had gehoopt, maar een belangrijke ervaring voor de toekomst. Op de 2000m steeple kwam Sem Serrano/KAAG voor de tweede keer deze zomer in actie tijdens een internationaal kampioenschap na het EKU18. Op zaterdag liep hij tijdens de rechtstreekse finale naar een knappe vijfde plaats met 5’58”15.

De volledige uitslag van het atletiektornooi tijdens de EYOF vind je hier en deze week volgt een uitgebreid verslag in @letiekleven.