14/08

Olympisch kampioen !

belgaimage-95351466
Het onmogelijke is waar geworden voor België deze nacht: Nafi Thiam is Olympisch kampioene zevenkamp! Op dag twee van de zevenkamp kwam ze in alle drie de onderdelen tot een persoonlijk record. De Naamse, nog steeds maar 21 (!), schrijft zo nationale atletiek- en zelfs sportgeschiedenis.

In de tweede groep van het speerwerpen overtrof Nafi Thiam zichzelf voor de zoveelste keer tijdens de Olympische zevenkamp. Het Naamse supertalent greep bij haar eerste poging wel onmiddellijk naar haar pijnlijke elleboog, maar het mocht voor één keer pijn doen. Die geleden pijn bracht resultaat op: alweer een persoonlijk record, 53m13 ! Het leverde haar een derde plaats in het speerwerpen op, en uiteraard bleef ze zo aan de leiding. Thiam slaagde er gisteren en vandaag in om bij zo goed als alle disciplines beter te doen dan iedereen verwachtte. Dat ze zes weken geen werptrainingen meer afwerkte, was verre van zichtbaar. Titelverdedigster Ennis-Hill kwam tot 46m06, en zo werd de kloof van Thiam op de Britse titelverdedigster in de tussenstand naar liefst 142 punten of 9,47 seconden in de 800 meter. De kloof op de nummer vier was toen al 270 punten.

Dan de gevreesde 800 meter als afsluiter. Het podium was al binnen, dus kon Nafi Thiam zich helemaal smijten in de strijd om het goud. Wie had dat op voorhand gedacht ? Ennis-Hill vloog er meteen in om zo onze landgenote onder druk te zetten. Wat de Britse even vergat, is dat Nafi Thiam van een beetje druk en spanning alleen maar beter wordt. Dat bewees ze in het verleden al meermaals, en dat zette ze de afgelopen twee dagen nog eens dubbel en dik in de verf. Thiam liet zich niet gek maken en bleef de hele wedstrijd lang haar eigen tempo aanhouden. Toen Ennis-Hill na een sterke 2’09”07 over de meet kwam, werd toch nog enkele seconden nagelbijten. Kon Nafi binnen de 9,47 seconden blijven ? Nafi verzwakte geen moment en stoomde over de finish in alweer een persoonlijk record van 2’16”54 ! Olympisch goud ! Ze totaliseerde liefst 6.810 punten, een verbetering van het Belgisch record met meer dan 300 punten en de tweede Europese belofteprestatie aller tijden. Ze won drie van de vijf onderdelen, en verbeterde liefst vijf persoonlijke records. Gezien haar leeftijd is het bijna niet voor te stellen wat ze nu al gepresteerd heeft, en al helemaal niet wat ze de volgende jaren zal laten zien. Nafi Thiam is de vierde Belgische gouden medaillewinnaar na Gaston Reiff (1948), Gaston Roelants (1964) en Tia Hellebaut (2008).

In de rechtstreekse finale van de 10.000 meter was de beginfase met een passage van 8’30” aan drie kilometer bijzonder traag. Daarna ging het tempo door toedoen van de Kenyanen en Ethiopiërs drastisch de hoogte in. Onze Bashir Abdi schoof bij de eerste versnelling nog goed op, maar kreeg het halfweg wedstrijd lastig. Lastig, dat wilde in dit geval niet zeggen dat hij geparkeerd stond. Hij kon zich in de slotfase zelfs nog mooi handhaven, zowel op vlak van tempo als op vlak van chrono. Abdi kwam in de laatste ronde in een groepje terecht dat sprintte voor de top 20, en de Gentenaar finishte uiteindelijk precies als twintigste in 28’01”49. Gezien de trage start is die chrono nog behoorlijk goed. Onze beste afstandsloper stond met het 21ste persoonlijk record ingeschreven, dus kunnen we deze prestatie er eentje op niveau noemen. Het doel was top 16, maar daarvoor is Abdi tijdens de wedstrijd nooit echt in aanmerking gekomen. De zege was ondanks een valpartij alweer voor Abdi’s goede vriend en trainingsmakker Mo Farah. Tegen de finish van de Brit is nog steeds niets te beginnen. Hij kwam ondanks die trage start nog tot 27’05”17, slechts vier seconden boven het Olympisch record. Dat verdiende direct na de meet een dikke knuffel van onze landgenoot.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016