12/08

Officiële berichten - 12/8/2022

logo val

DE HITTE TEGEMOET

Het wordt bijzonder warm dit weekend. De hitte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, toch blijft bewegen belangrijk, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Naar aanleiding van de hoge temperaturen die voorspeld worden voor het komende weekend, geven we enkele tips om de warmte te doorstaan en vragen we aan de organisatoren van wedstrijden om zeker voldoende maatregelen te treffen.

Hittemaatregelen bij wedstrijden

  • Voorzie voldoende water voor deelnemers, medewerkers en juryleden.
  • Voorzie schaduwrijke plaatsen door middel van parasols of open tenten.
  • Zorg zeker voor een hulpdienst.
  • Voor pistewedstrijden: extra waterstanden voor alle wedstrijden vanaf 800m.
  • Voor wegwedstrijden: om de 2,5km een drankstand.

Wij vragen bovendien aan iedereen om hun gezond verstand te gebruiken. Daarom kan een club - in overleg met de scheidsrechter - in bepaalde gevallen een discipline annuleren in het belang van de gezondheid van de atleet.

Tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen

Beschermen tegen de zon
Pas de kleding aan: draag lichte, ademende kledij, helder van kleur. Wissel regelmatig van shirt. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen felle schittering van de zon zijn een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor.

Voldoende vocht – geen alcohol
Zorg ervoor voldoende te drinken en drink voor je dorst hebt. Water is de beste dorstlesser. Vermijd alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken (koffie, thee), deze verergeren enkel de gevolgen van hitte.

Mineralen en koolhydraten aanvullen
Bij langere trainingsperioden en tijdens wedstrijden is het verstandig om niet alleen het vocht maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken zijn hiertoe uitstekend geschikt.

Géén zouttabletten
Vroeger werden zouttabletten soms aanbevolen op warme, hete wedstrijddagen. Doe dit echter niet. Hoewel het juist is dat zweet zout bevat, is het gebruiken van zouttabletten vergelijkbaar met het drinken van zeewater als je dorst hebt. Het verergert het probleem alleen maar. Drink voldoende en vul het verlies van zouten aan met het natuurlijke zout van je voeding.

Kans op herhaling
Mensen die in het verleden problemen met de warmte hebben gehad lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan activiteiten in de zon tot een minimum te beperken.

Meer info en extra tips op warmedagen.be.

DAG VAN DE TRAGE WEG – 15 EN 16 OKTOBER

Op 15 en 16 oktober vindt opnieuw de Dag van de Trage Weg plaats. In heel Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten georganiseerd. Een idee om ook met jouw vereniging een wandeling of jogging te organiseren (eventueel in samenwerking met de gemeente).

Omwille van het 20 jarig bestaan kunnen dit jaar alle organisatoren van een activiteit een trage weg nomineren. Een selectie van 20 wegen wint een pakket om deze letterlijk en figuurlijk op te fleuren! Voor het volledige programma, alle info en inspiratie: surf naar deze website.  Vragen? Neem contact op via mail of 09 331 59 26.