12/05

Officiële berichten - 12/5/2021

logo val

FEDERALE ZOMERKALENDER 2021

Verplaatsing:

  • BK Meerkampen (Cad/Sch/Jun/Sen/Mas) te Herve (HERV) naar 21/22 augustus

Toevoeging:

  • BK + KvV 100km A.C. en Masters te Torhout (HAC) op 20 juni
  • BK + KvV Marathon A.C. en Masters te Brugge op 17 oktober

CORONA UPDATE: WEDSTRIJDEN VOOR IEDEREEN IN AANTOCHT

Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land heeft gisteren het zomerplan voorgesteld. In dat plan worden alle nieuwe versoepelingen voor de komende weken en maanden toegelicht. Op 9 juni worden de eerste versoepelingen van kracht en dat is meteen goed nieuws voor de sportsector, want vanaf die datum zijn sportwedstrijden voor iedereen opnieuw mogelijk.

Op dit moment mogen georganiseerde sportactiviteiten plaatsvinden met maximaal 25 personen voor alle leeftijden in openlucht. Enkel kinderen tot en met 12 jaar mogen ook indoor sporten in een groep van maximaal 10 kinderen. Amateursportwedstrijden zijn voorlopig nog niet toegelaten, maar gisteren heeft het Overlegcomité voor het eerst een perspectief geboden op wedstrijden voor iedereen.

Wedstrijden voor iedereen
Het gedetailleerde zomerplan brengt ons stapsgewijs terug naar het leven voor de coronacrisis uitbrak. Op 9 juni mogen de fitnesscentra de deuren openen, waardoor het opnieuw mogelijk wordt om indoor te sporten voor iedereen. De Overheid legt wel een aantal voorwaarden op, zoals de aanwezigheid van een luchtkwaliteitsmeters op een zichtbare plaats. Sportactiviteiten, zoals trainingen en wedstrijden, mogen vanaf 9 juni plaatsvinden met maximaal 50 personen indoor en maximaal 100 personen outdoor, met uitzondering van contactsporten. Hierdoor wordt het dus mogelijk om wedstrijden te organiseren voor alle atleten.

Naast 9 juni zijn er nog meerdere richtdata bekendgemaakt voor versoepelingen. De volgende versoepelingen komen er op 1 juli. Dan vallen de beperkingen voor niet-professionele sporten weg en jeugd- en sportkampen zijn vanaf dan ook mogelijk met overnachting. Nadien volgen er op 30 juli, 13 augustus en 1 september nog verdere versoepelingen. Stapsgewijs zou er op die data meer mogelijk zijn.

Nationaal testevent
Eind deze week krijgen we uitsluitsel over de organisatie van het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen Alle Categorieën als nationaal testevent. Indien goedgekeurd vindt het Allianz KVV AC plaats op zondag 23 mei in Lebbeke. De inschrijvingen staan alvast open en elke atleet kan zich inschrijven voor 1 proef. Elke atleet moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal twee dagen voor het evenement werd afgenomen. De kosten hiervoor worden gedragen door de atleet zelf. De toeschouwers en medewerkers moeten ter plaatse een sneltest afleggen.

De doelstelling van een corona-testevent is een wetenschappelijk onderzoek te voeren rond corona-veiligheid. Op het Allianz KVV AC zal de Karel De Grote hogeschool verschillende manieren van publiek tellen met elkaar vergelijken. Daarom worden er meerdere in- en uitgangen gebruikt, iedereen zal een specifieke ingang worden toegewezen om de publiekstromen evenredig te verdelen. Echt grootschalige evenementen zijn in testevents nog niet toegelaten. Daarom is het aantal atleten en toeschouwers bij dit Allianz KVV AC nog beperkt.

Nieuwe micromeeting
In afwachting van de versoepelingen op 9 juni organiseert de Vlaamse Atletiekliga nog een derde micromeeting. Op zaterdag 15 mei vindt een nieuwe micromeeting plaats in Oordegem. Het tijdsschema en de deelnemers vind je hier terug en de live results zullen beschikbaar zijn op Atletiek.nu.

Meer info over de huidige maatregelen voor de sportsector vind je op ‘Corona & atletiek’ en alle aangekondigde versoepelingen vind je terug op info-coronavirus.be.

WIL JE JURYLID WORDEN?

Extra lesvoormiddag (theorie) voor kandidaat juryleden niveau 1
Omwille van corona is er besloten om het theoretische deel van de opleiding online te laten doorgaan. Vanwege de grote vraag voorzien we nog een extra lesvoormiddag (theorie online). Kandidaten ontvangen de link voor de online les na de inschrijvingsperiode. Het lesmateriaal volgt per post. De online les is op 5 juni 2021 om 9u30 (docenten Robert Hicketick en Maurice Leduc).

De praktische opleiding op de piste en de korte schriftelijke evaluatie volgen op een later tijdstip van zodra het opnieuw toegelaten is (dit zal in alle provincies op dezelfde manier aangeboden worden en op verschillende data zodat je kan kiezen wat het beste past). Inschrijven kan tot en met 23 mei 2021 bij An.
Meer info over deze opleidingen kan je bekomen bij An.

OPLEIDINGSKALENDER 2022

Ondanks de coronatijden staan onze opleidingen niet stil! Onlangs werden de opleidingen die starten in het najaar meegegeven, maar we zijn ook reeds gestart aan de opleidingskalender van 2022. Daarom graag een warme oproep aan alle clubs. Wenst jouw club een Aspirant-Initiator Atletiek opleiding, een Initiator Atletiek opleiding of Instructeur B Atletiek opleiding te organiseren in 2022, aarzel dan niet dit tegen uiterlijk 30/06/2021 door te geven aan Sietske.

Indien je je als club wilt opgeven voor een cursusorganisatie verwachten we uiteraard wel dat je minstens een 5-tal eigen cursisten hebt die aan deze opleiding in eigen club kunnen deelnemen. Voor het eerst vraagt VTS ook om de Aspirant-Initiatoropleidingen die je als club in 2022 wilt houden tijdig door te geven! Ook voor deze cursusorganisaties verwachten we daarom van de clubs een aanvraag voor 30/06/2021.

Ben je een (potentiële) trainer die graag een opleiding zou volgen? Laat ons dit zeker weten aan de hand van dit formulier. Zo kunnen we nagaan in welke regio’s de grootste vraag heerst om zo goed mogelijk op jullie noden in te spelen. Tot in één van onze opleidingen!

DE ATLETENCOMMISSIE WIL JOUW MENING HOREN

De Atletencommissie kreeg dit jaar een nieuwe impuls met vijf nieuwe en geëngageerde leden. De Atletencommissie vertegenwoordigt de wedstrijdatleten binnen de Vlaamse Atletiekliga. Om de belangen van de atleten zo goed mogelijk te verdedigen zijn de commissieleden heel erg benieuwd naar de mening en ideeën van onze wedstrijdatleten over belangrijke zaken zoals de competitie, de clubs en atletiek in tijden van corona.

Om de mening van de wedstrijdatleten van de categorieën cadetten tot en met seniores over deze thema’s te verzamelen heeft de Atletencommissie een enquête opgesteld. Door het invullen van deze korte enquête help je hen om te weten te komen wat jullie belangrijk vinden, zodat ze hun actiepunten hierop kunnen baseren. Je vindt de enquête hier terug en je hebt tot en met 31 mei om ze in te vullen.

Mogen we vragen om deze enquête te verspreiden onder de wedstrijden vanaf cadetten tot en met seniores op uw club? Heb je nog vragen of extra bedenkingen? Neem dan contact op met de Atletencommissie via atleten@atletiek.be.

De Atletencommissie
Elise, Emma, Falko, Gerben en Michiel