25/01

Noor Vidts op weg naar EK indoor

vidts-noor-2019-etc-sandnes-belga-jasper-jacobs-1
In het Franse Aubiére heeft Noor Vidts dit weekend voor een absolute topprestatie gezorgd. De atlete van VAC won de vijfkamp met duidelijke overmacht en vestigde een nieuwe beste wereldjaarprestatie. Hierdoor mag een selectie voor het EK indoor haar niet meer ontsnappen.

Aan de vijfkamp op het EK indoor in het Poolse Torun mogen twaalf atletes deelnemen. De eerste zes plaatsen zijn voorbehouden voor de zes beste meerkampsters tijdens de afgelopen twee outdoorseizoenen. Op basis van die ranglijst is Nafi Thiam al zeker van haar plaatsje, hoewel Thiam haar deelname nog niet heeft bevestigd. De overige zes plaatsen worden toegewezen aan de top zes van het huidige indoorseizoen. Na haar prestatie in Aubiére staat Noor Vidts zelfs op de eerste plaats van de indoorranglijst wereldwijd. Een selectie voor het EK indoor lijkt dus zo goed als zeker. De deadline voor het behalen van een selectie in de meerkamp wordt op 22 februari afgesloten. Binnen vier weken mag Noor dus meer dan waarschijnlijk een uitnodiging in de bus verwachten.

Noor opende haar vijfkamp met 8”33 over 60m horden, gevolgd door 1m82 in het hoogspringen. Met 12m94 bleef ze eerder op haar honger zitten in het kogelstoten, maar met een persoonlijk record in het verspringen van maar liefst 6m42 toonde Noor haar goede vorm. In de afsluitende 800m liep ze naar 2’14”30 en dat bracht haar eindtotaal op 4.665 punten. Ze scoorde maar liefst 200 punten meer dan de tweede, Odile Ahouanwandou uit Benin en zelfs 250 punten meer dan de Poolse Paulina Ligarska.

Op het vorige EK indoor, in 2019 in Glasgow toen Katarina Johnson-Thompson de titel pakte, zou Noor met deze prestatie zesde zijn geworden en in 2017 in Belgrado, waar Nafi Thiam Europees kampioen werd, volstond Noor haar score zelfs voor een vierde plaats. Noor Vidts mag dus met de nodige ambitie naar Polen trekken.

Niels Pittomvils/VAC trad ook in actie in Aubiére. Met een puntentotaal van 5.744 werd hij vierde, één plaats achter landgenoot Benjamin Hougardy. Pittomvils opende met 7”29 op de 60m, gevolgd door 7m00 in het verspringen en een heel erg knappe 14m71 in het kogelstoten. Nadien volgde 1m95 in het hoogspringen, 8”39 op de 60m horden en 5m03 in het polsstokspringen. In de afsluitende 1000m liep hij naar 2’45”61. De overwinning was voor de Nederlander Rik Taam met 6.001 punten. Momenteel staat Niels ook vierde op de ranglijst, dus mogelijks valt ook voor hem een uitnodiging voor het EK indoor in de bus.