12/11

Nieuwe data Europese kampioenschappen

kimeli-isaac-2018-ek-veld-tilburg-belga-2

Isaac Kimeli op weg naar zilver tijdens het EK veldlopen in 2018

De internationale wedstrijdkalender werd serieus door elkaar geschud vanwege de corona epidemie. In het voorjaar werden alle kampioenschappen die gepland stond in 2020 geannuleerd, op het WK Halve Marathon na. Het EK veldlopen, dat moest plaatsvinden in Dublin op 13 december, bleef lange tijd een vraagteken. Deze week schepte European Athletics duidelijkheid met nieuwe data voor de Europese kampioenschappen.

Het lijstje geannuleerde kampioenschappen in 2020 is goed gevuld. Het begon met het annuleren van het WK Indoor in Nanjing in maart, nadien volgde hetzelfde lot voor het WKu20 in Nairobi, het EKu18 in Rieti, de Olympische Spelen in Tokio en het EK in Parijs. Na de zomer werd duidelijk dat het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is, waardoor ook het EK veldlopen in Dublin werd geannuleerd.

De Ieren krijgen van European Athletics wel een herkansing om de Europese veldloopkampioenschappen in 2021 te organiseren. Op 12 december 2021 wordt in Dublin gestreden voor de Europese veldlooptitels. Turijn in Italië, de oorspronkelijke gaststad voor het EK veldlopen in 2021, komt een jaar later dan gepland aan de beurt en mag het kampioenschap in 2022 organiseren. Daarmee komt een aanvaardbaar compromis voor alle partijen uit de bus.

De beslissing werd genomen tijdens de European Athletics Council Meeting. Op de eerste dag van deze digitale bijeenkomst kreeg Italië al de Europese kampioenschappen in 2024 toegewezen. Rome wordt de gaststad voor de outdoor kampioenschappen en kreeg de voorkeur op het Poolse Katowice. Het wordt daarmee het eerste internationale atletiekkampioenschap sinds het WK in 1987 in de Italiaanse hoofdstad. De Bulgaarse Stefka Kostadinova sprong toen over 2m09 en is daarmee nog steeds de wereldrecordhouder in het hoogspringen bij de dames.

Een dag later werd het EK Indoor in 2023 toegewezen aan Istanboel in Turkije. De competitie zal plaatsvinden in de Atakoy Athletics Arena die werd gebouwd voor het WK Indoor in 2012 en plaats biedt aan 7000 toeschouwers.

Het aanduiden van een gaststad voor het EKu23 in 2023 stond ook op de planning van de European Athletics Council. Maar die beslissing is naar een later te bepalen datum verschoven. Het eerstvolgende EK dat plaatsvindt zijn trouwens de Europese indoorkampioenschappen in Torun, Polen van 5 tot en met 7 maart 2021.