02/08

Net geen finale voor Couckuyt, wel een nieuw BR

couckuyt-paulien-2021-tokio-os-hf-belga-jasper-jacobs-3

Paulien Couckuyt knalt naar een nieuw BR

Op de vierde dag van het Olympische atletiektornooi kregen we maar liefst vijf Belgen aan de start. Elise Vanderelst en Imke Vervaet gingen op zoek naar een plaatsje in de halve finales. Kevin Borlée paste dan weer voor zijn halve finale na hamstringklachten, terwijl Jonathan Sacoor en Paulien Couckuyt in hun halve finale op zoek gingen naar een felbegeerd ticket voor de Olympische finale. Vandaag kwam ook Fanny Smets in actie tijdens de kwalificaties in het polsstokspringen. Een finaleplaats werd moeilijk, maar in het polsstokspringen weet je maar nooit.

Nagelbijten voor Vanderelst

De eerste Belgische op de piste vandaag was Elise Vanderelst/MOHA. De Europese kampioene indoor kent een droomseizoen met drie Belgische records bovenop haar Europese titel. In Tokio gaat Vanderelst op zoek naar de bekroning van haar seizoen. In een sterk bezette eerste reeks van de 1500m, met onder meer de Britse Laura Muir en de Keniaanse Winny Chebet, ging Vanderelst op zoek naar een plaatsje bij de eerste zes om zich te verzekeren van de halve finales. Ze nam een snelle start en zette zich vooraan het pak, net achter de Canadese Gabriela Debues-Stafford. Halverwege de wedstrijd werd Vanderelst onder druk gezet door onder meer Muir die opschoof naar voor, maar ze kon mooi de binnenkant houden en verloor geen onnodige energie. Op 200m van het einde zag het er perfect uit voor Vanderelst op een derde positie. In de laatste rechte lijn kreeg ze het echter bijzonder moeilijk en kwamen er nog zes atletes over, waardoor Vanderelst vrede moest nemen met een negende plaats. Met 4’05”63 loopt ze wel de tweede tijd uit haar carrière. Na de derde en laatste reeks bleek die tijd goed genoeg om door te stoten naar de halve finales als vijfde snelste verliezer. De halve finales op de 1500m staan gepland op woensdagmiddag.

Vervaet sterker dan ooit

De tweede Belgische was Imke Vervaet/RCG tijdens de reeksen van de 200m. Vervaet kwam al twee keer in actie op deze Spelen tijdens de mixed relays, maar van vermoeidheid was geen sprake bij de Gentse. Vervaet mocht starten vanuit baan vier met boven haar Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah. Ze nam een goede start en kwam naast Thompson-Herah uit de bocht. Vervaet kon haar snelheid goed vasthouden en finishte in een nieuw PR met 23”05. Als vierde in haar reeks moest ze hopen op de verliezende tijden, want enkel de eerste drie plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales. Een reeks later mocht Vervaet juichen, want haar nieuwe besttijd volstond om als snelste verliezende tijd door te stoten naar de halve finales die later vandaag gepland stonden. In de derde en laatste halve finale ging Vervaet van start vanuit baan twee. Met onder meer Shaunae Miller-Uibo, Marie-Josee Ta Lou en Mujinga Kambundji werd een plaats bij de top twee om door te stoten naar finale een bijzonder zware klus. Met 23”31 kon ze haar PR niet opnieuw aanscherpen, maar presteerde ze wel op niveau. Vervaet eindigt haar individueel tornooi met een 22ste plaats op de 200m, maar we zien haar ongetwijfeld terug met de cheetahs voor de 4x400m.

Sacoor kan niet stunten

Na de mooie prestaties van Vanderelst en Vervaet volgde een valse noot, want Kevin Borlée/OEH kondigde aan dat hij niet van start ging in zijn halve finale op de 400m als gevolg van hinder aan de hamstring. Met het oog op de 4x400m wil hij geen risico’s nemen. Daarom past hij voor het vervolg van zijn individuele kampioenschap om zich volop te focussen op de aflossingen. Na het forfait van Kevin Borlée werd het uitkijken naar Jonathan Sacoor/OEH. In de eerste halve finale kreeg Sacoor zware concurrentie voor een plaats bij de top twee om door te stoten naar de finale. Hij ging snel van start en leek op weg naar een mooie prestatie. De laatste rechte lijn woog echter te zwaar door en Sacoor eindigde als achtste in 45”88.

Couckuyt blijft indruk maken

Intussen was de competitie voor Fanny Smets/CABW afgelopen. Op de openingshoogte van 4m25 had Smets twee pogingen nodig, maar op 4m40 ging het drie keer mis. De regen was ondertussen met bakken uit de lucht aan het vallen. De kampnummers werden tijdelijk onderbroken, maar de halve finales van de 400m horden gingen wel door. De kersverse Belgische recordhoudster op de 400m horden Paulien Couckuyt/VAC mocht op een kletsnatte piste en in de regen vertrekken vanuit baan vijf in de eerste halve finale. Door een herstart moesten de atletes lang wachten in de regen alvorens ze goed weg waren. Het deerde Couckuyt niet want ze kende een geweldige start en bij het ingaan van de tweede bocht had ze de Jamaicaanse Janieve Russel al bijgehaald. In de laatste rechte lijn liep het iets moeizamer en ging Russel haar opnieuw voorbij. Couckuyt bleef knokken en eindigde derde in een nieuw BR met 54”47 na Dalilah Muhammad en Russel. Enkel de top twee plaatste zich rechtstreeks voor de finale, dus het werd bang afwachten voor Couckuyt om zich alsnog te plaatsen voor de finale als een van de twee snelste verliezende tijden. Na de tweede reeks had Couckuyt nog steeds de tweede verliezende tijd. In de derde en laatste reeks liep Femke Bol gecontroleerd naar winst in de regen, maar belangrijker was de tijd van de nummer drie. De Oekraïense Viktoriya Tkachuk werd derde in 54”25 en houdt Couckuyt daarmee uit de Olympische finale. Met een negende plaats en een nationaal record kan Couckuyt wel bijzonder trots terugkijken op het individuele Olympische Spelen.

Het overzicht met alle Belgische atleten in Tokio vind je hier en bekijk alle wedstrijden en interviews van en met de Belgische atleten op Sporza.be.