04/07

Nacht van de Atletiek – vrouwen: Bolingo en Vanderelst stormen naar BR’s, Grandjean en Hanssens naar Tallinn

atletieknad-7753

Cynthia Bolingo

De regen leek de spelbreker te gaan worden van de 42e Nacht van de Atletiek, maar dat viel uiteindelijk héél goed mee. Met dank aan atletes die zich van de natte piste weinig aantrokken werd het zelfs een hoogstaande editie. Cynthia Bolingo en Elise Vanderelst liepen al voor de tweede keer deze zomer naar een Belgisch record, Lucie Grandjean en Ilana Hanssens snelden naar het EKU20 en Annelies Nijssen plaatste zich voor het WKU20 in Nairobi.

Het is al jarenlang een traditie in Heusden en dat was dit jaar niet anders: ook in het voorprogramma wordt er geweldig hard gelopen. In de 1.500 meter liep Camille Muls/RESC naar een knap persoonlijk record van 4’12”35, iets verderop in diezelfde race dook Lucie Grandjean/BBS bij haar laatste kans met 4’21”21 onder de limiet voor het EK juniores.

Nog op de halve fond, maar dan in het hoofdprogramma, kregen we een snelle 800 meter te zien. Vanessa Scaunet/CABW lukte een mooi persoonlijk record van 2’04”35, in haar zog verbeterde juniore Annelies Nijssen/ATLA zich tot 2’04”55. Ze ontpopt zich tot medaillekandidate in Tallinn én is nu ook geplaatst voor het WK U20 in Nairobi.

De strafste Belgische prestatie op de middellange afstand kwam in Heusden op naam van Elise Vanderelst/MOHA. Onze Europese indoorkampioene verbeterde in de 1.000 meter het 42 jaar oude Belgisch record van Anne-Marie Van Nuffel en snelde naar 2:35.98, goed voor plaats drie in een sterke internationale race.

De emoties na het record van Vanderelst waren nauwelijks bedaard of daar was al het volgende Belgisch record. Cynthia Bolingo/CABW verbaasde alle aanwezigen én zichzelf door op een natte piste naar 50”72 te snellen, een verbetering van haar eigen toptijd met drie honderdsten. In de 100 meter deed thuisloopster Rani Rosius/AVT het zeer degelijk met een tweede plaats in 11”44.

In de 400 meter horden vierde Paulien Couckuyt/VAC haar wederoptreden na een korte pauze door een rugblessure. Met 57”07 was dat wederoptreden nog niet helemaal geslaagd, maar het belangrijkste is dat ze weer op de piste staat. In de B-reeks kon er wél gevierd worden, want Ilana Hanssens/ASVO greep haar laatste kans om de limiet voor het EK juniores in Tallin te slopen met beide handen en snelde naar 58”87. Op de hoge horden bewees Anne Zagré/RESC nogmaals haar goeie vorm door in moeilijke omstandigheden 13”06 te klokken, amper één honderdste trager dan de sterke Nederlandse Nadine Visser.

De volledige uitslag vind je hier.