05/09

MVD: Spectaculaire avond vol wereldrecords, ook Bashir Abdi maakt indruk

abdi-bashir-2020-mvd-brussel-jdc

Bashir Abdi.

De corona-editie van de Memorial Van Damme is er een van de strafste van de voorbije jaren geworden. Het programma was beperkt, maar het spektakel was er daarom niet minder om. Sifan Hassan en Mo Farah verbeterden het werelduurrecord bij zowel de vrouwen als de mannen. Een memorabele avond, waarin ook Bashir Abdi indruk maakte door tot diep in het slot met Farah mee te gaan.

Het begon al goed vrijdag op de Heizel, want Peter Genyn stelde met 19"71 het wereldrecord in de 100m rolstoelsprint scherper. Daarna volgde de uurloop bij de vrouwen. Samen met de Keniaanse Brigid Kosgei, die gediskwalificeerd werd omdat ze op de boord stapte, maakte de Nederlandse Sifan Hassan brandhout van het wereldrecord. Hassan had nog overschot voor een ferm eindschot en vloog naar 18.930 meter. Iets verderop was ook goed nieuws voor onze landgenoten, want Nina Lauwaert/ROBA snoepte het Belgisch record af van Sigrid Vanden Bempt en bracht het op 17.315 meter.

Nina was niet de enige Belgische uitblinker. Anne Zagré/RESC won de 100m horden in 13"21, Rani Rosius/AVT de 100m in 11"43. In de 1000m stelde Elise Vanderelst/MOHA het Belgisch belofterecord scherper door 2'37"86 te klokken. De winst ging daar naar de Keniaanse Faith Kipyegon, die in 2'29"92 nipt tekort kwam voor het wereldrecord. Ben Broeders/DCLA slaagde er in het polsstokspringen in om al voor de derde Diamond League op een rij tweede te eindigen, hij wipte over 5m70. De Zweedse sensatie Armand Duplantis klaarde 6m00, een nieuw meetingrecord.

Het slotstuk van de meeting werd nog een van de absolute hoogtepunten. Bashir Abdi/RCG en viervoudig olympisch kampioen Mo Farah liepen een uur lang een onwaarschijnlijk tempo en losten elkaar voor geen meter. Bashir bracht onderweg in 56'20"02 het wereldrecord op de 20.000m op zijn naam. De hoofdvogel was voor Farah, die Haile Gebrselassie onttroonde als werelduurrecordhouder met 21.330 meter. Ook Bashir maakte indruk en snelde naar een ruim Belgisch record van 21.322 meter.