11/08

Mooie zesde plaats en bijbehorend behoud in Sandnes

21-team

Isaac Kimeli won de 3.000 meter in Sandnes.

De Belgische ploeg heeft zich zondag op de Europabeker in Sandnes verzekerd van het behoud in de First League. Onze landgenoten rukten op de slotdag nog op van de negende naar de zesde plaats.

De slotdag begon meteen met een hoogvlieger voor de Belgische equipe. Fanny Smets/CABW, nochtans ziek opgestaan, wipte over 4m36 in het polsstokspringen. Omdat de wedstrijd door de wind om veiligheidsredenen naar binnen was verplaatst, kan Fanny zich nu Belgisch indoorrecordhoudster noemen. Ze deed één centimeter beter dan Aurélie De Ryck/LYRA eerder dit jaar en werd vierde. Misschien had er nog meer ingezeten, maar om geen gezondheidsrisico’s te nemen stopte ze na 4m36.

Ook de eerste loopnummers van de derde dag, de hoge horden, liepen gezwind voor de Belgen. Michael Obasuyi/OEH snelde in de 110m horden naar een mooie tweede plaats in 13.76, Sarah Missinne/KAAG was zevende in 13.88. Daarna volgde een trio afstandsnummers waarin onze landgenoten iets minder uitblonken. Aurèle Vandeputte/HAC finishte zijn tactische 800 met snel slot als zevende in 1’50”48, Mathilde Deswaef/WS was in de 1.500m een maatje te klein voor de concurrentie en werd elfde en laatste in 4’58”05. Clement Deflandre/HERV liep in de 3.000m steeple tot tweederde wedstrijd in tweede positie, maar moest in de slotkilometer nog in heel wat concurrenten zijn meerdere erkennen om als achtste te eindigen in 9’00”62.

Philip Milanov/VAC werkte in het discuswerpen een mooie, progressieve wedstrijd af en strandde uiteindelijk op de tweede plaats met zijn 64m73. Een beste seizoensprestatie, waarmee hij tot op 27 centimeter van Doha kwam. Ook beide 200 meterlopers deden het voortreffelijk. Imke Vervaet/RCG was een verrassende derde in 23.90, Robin Vanderbemden/SER kwam op dezelfde plaats terecht in 21.08.

Dit weekend bleek nog maar eens dat België nog veel aan de winkel heeft in de kampnummers, maar de atleten gaven zich wel voor wat ze waard waren. Zo ook voor Bjorn De Decker/WIBO, die zijn ranking bevestigde door in het hink-stap-springen als tiende te eindigen met 14m64. Noor Vidts/VAC moest dubbelen. In het kogelstoten deed ze het degelijk met een negende plaats en 13m22, het verspringen was heel erg goed met 6m35 en een vijfde plaats.  

Hanne Verbruggen/VITA liep een sterke 5.000 meter, waarbij ze steeds haar wagonnetje bleef aanhaken bij de kopgroep en zo plaatsje na plaatsje won om uiteindelijk als vierde te eindigen in 16’04”46. Min of meer gelijktijdig zorgden ook Claire Orcel/CF en Ben Broeders/DCLA voor bijzonder welgekomen punten in respectievelijk hoog- en polsstokspringen. Claire wipte op een natte piste over 1m90 – een sterke prestatie - , Ben ging in zaal over 5m46.

De stunt van de dag, of misschien wel van het hele weekend, kwam op naam van Isaac Kimeli/OEH. Hij klopte in de 3.000 meter torenhoog favoriet en thuisloper Henrik Ingebrigtsen, een man waarvan we u het palmares niet meer moeten voorstellen. Isaac haalde het na een tactisch nagenoeg perfecte wedstrijd in 8’09”09. Timothy Herman/ACME was de laatste individuele Belg in actie en sloot af op een positieve noot: 74m89 en een mooie vierde plaats in het speerwerpen.

In de afsluitende 4x400 meter bleven de Belgian Cheetahs (Paulien Couckuyt/AVKA, Camille Laus/RCB, Kine Gaye/RCG en Renée Eykens/AA) enigszins onder de verwachtingen met een tiende plaats in 3’37”57. De jonge Belgian Tornados (Alexander Doom/AVR, Asamti Badji/RESC, Camille Snyders/WACO en Jonathan Sacoor/OEH) deden wel voorin mee en zetten over beide reeksen heen de vierde tijd neer met 3’08”96.

De bewerkstelliging van de zesde plaats is een erg knappe prestatie van de Belgische ploeg, vooral met dank aan de straffe slotdag. Onze landgenoten eindigen met 241 punten. De eerste degradant, Roemenië, heeft 225.5 punten. Portugal is kampioen - en enige stijger naar de Super League - met 302 punten. 

Bekijk hier het overzicht van de ETC in Sandnes.