10/02

Michael Obasuyi, Belg voor Belgrado: “Drang om me te tonen op hoogste niveau”

obasuyi-michael-2021-tallinn-eku23-reeks-belga-min

Michael Obasuyi.

Het WK in Belgrado, door de coronapandemie het eerste WK indoor in vier jaar, nadert met rasse schreden. En dus blikken wij in onze reeks ‘Belg voor Belgrado?’ vooruit met een reeks prominenten uit eigen rangen. Hoeveel kans geven ze zichzelf op Belgrado? En wat is hun doel in de Servische hoofdstad? Vandaag hordeloper Michael Obasuyi, die al geplaatst is.

Michael, hoe is de trainingsstage in januari geweest en waarom heb je uiteindelijk voor Tenerife in plaats van Zuid-Afrika geopteerd?

“Dat was puur als gevolg van de coronamaatregelen. Vanuit Zuid-Afrika was er een quarantaine van tien dagen bij thuiskomst. Daarom zijn we lastminute voor Tenerife gegaan. De stage is, op drie dagen ziekte na, heel goed geweest. Ik heb er veel hordetrainingen kunnen doen en sta veel verder dan vorige jaren in deze periode. Dat was ook al te merken bij mijn eerste wedstrijden.”

Je wist je meteen al te plaatsen voor Belgrado met een persoonlijk record van 7”63. Was dat een verrassing?

“Niet speciaal. Dat was naar verwachting. Ik ben overtuigd dat er nog meer inzit, maar bevind mij op schema. Het is niet de bedoeling om nu al top te zijn. Dat bewaar ik liever voor op het WK indoor, en momenteel lijkt dat goed te gaan lukken.”

Zijn er dingen die nog beter kunnen dan tijdens de eerste races?

“De start, om te beginnen, maar daarna ook elke horde uitvoeren op de manier zoals ik het kan. Ik streef naar een perfecte race, binnen mijn capaciteiten natuurlijk, en die is er zeker nog niet uitgekomen. Rolt die er wel uit, dan krijg je een hele scherpe chrono, zoals op het BK van vorige zomer.”

Welke wedstrijden staan er nog op het programma? Die 7”63 zal wel deuren openen zeker?

 “Die chrono helpt inderdaad om in de grootste meetings binnen te geraken. De planning verandert vaak, maar momenteel staan Liévin, Torun en het BK vast. Daarna volgt waarschijnlijk nog Madrid.”

Zijn die laatste wedstrijden voor het WK nog belangrijk, of ligt alle focus nu op Belgrado?

“Ik vind die heel belangrijk omdat racen de beste training is. Ik wil mijn tijd nog aanscherpen. Enerzijds om te tonen dat ik de juiste vorm en het juiste ritme te pakken heb, maar ook om mentaal vol vertrouwen naar het WK te trekken. Liefst loop ik tevoren nog onder de 7”60, maar als dat niet lukt, kan ik nog altijd een goed WK lopen.”

Ben je nog hard aan het trainen, of is het vooral uitrusten van wedstrijd naar wedstrijd?

“Op het WK moet ik nog steeds in vorm zijn, en dat betekent dat ik in deze periode nog voldoende moet blijven trainen. De grootste focus is nu scherp en fit blijven, en vooral niet geblesseerd raken.”

Wat is eigenlijk jouw verhouding met het indoorgebeuren? Zie jij jezelf vooral als indoor- of outdoorspecialist?

“Indoor is voor mij moeilijker dan outdoor, omdat ik niet de beste starter ben en daarnaast ook de eerste twee à drie horden mijn grootste werkpunt zijn. Op het laatste wedstrijddeel zijn er weinig in de wereld die mij nog inhalen. Het is belangrijk om ook in het eerste deel competitiever te worden. Dat zal ook in de zomer in een grote progressie resulteren.”

Hoe belangrijk is Belgrado voor jou, en met welk doel trek je naar ginder?

“Ik neem dat WK heel serieus en piek daar naartoe. Ik heb de drang om mij te tonen op het hoogste niveau, en Belgrado is daartoe de eerstvolgende kans. Als ik onder de 7”60 loop in de halve finales, is de kans heel groot dat ik in de finale sta. Of dat nu officieel mijn doel is of niet, doet er weinig toe. Dat zijn gewoon feiten. Het ligt binnen mijn mogelijkheden.”

Alle info over het WK Indoor in Belgrado vind je hier