28/04

Meet the Belgian Falcons

belgian-falcons-4x100m-group-joren-de-weerdt

Kobe Vleminckx, Simon Verherstraeten, Gaylord Kuba Di-Vita, Yoran Deschepper, assistent coach Pete Coley, Ward Merckx, head coach Lieve Van Mechelen, Robin Vanderbemden, Assan Faye en Jordan Paquot

Na de Belgian Tornados en de Belgian Cheetahs is het tijd voor een nieuwe aflossingsploeg met een snelle naam. De Belgische mannen op de 4x100m noemen zichzelf de Belgian Falcons en richten hun blik op het EK in München en de Olympische Spelen in Parijs.

De Belgische sportwereld is rijk aan sterke sportploegen met kleurrijke namen. In de atletieksport behoren Belgische mannen op de 4x400m, de Belgian Tornados, al jaren tot de wereldtop met een wereldtitel indoor afgelopen winter als hoogtepunt. De vrouwen op de 4x400m, de Belgian Cheetahs, zijn de laatste jaren een vaste waarde in de finale op de internationale kampioenschappen. Op de 4x100m heeft België een sterke internationale reputatie dankzij de resultaten van het Olympische kwartet met Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert.

Het is geleden van het EK in 2006 dat een Belgische mannenploeg nog eens in actie kwam op de 4x100m, maar head coach Lieve Van Mechelen zag het potentieel van de huidige generatie Belgische mannen op de korte sprint en trok richting de federaties. “Op stage hebben we samen gezeten met Rutger Smith en Jonathan Nsenga, de Vlaamse en Waalse topsportcoördinatoren en het potentieel van de mannen besproken. Zowel vanuit Vlaamse als Waalse zijde kwam nadien groen licht om het aflossingsproject op te starten. Budget is momenteel nog niet voor handen, omdat de jongens zich eerst nog moeten bewijzen. Maar dit vormt de start van de Belgian Falcons en nu is het aan ons om daarop verder te werken”, aldus Lieve Van Mechelen, de head coach van de Belgian Falcons. 

België staat op dit moment 21ste op de Europese ranglijst voor de 4x100m bij de mannen en voor een plaats op de Europese kampioenschappen deze zomer is top zestien nodig. Het team weet dus wat hen te doen staat als ze deze zomer willen deelnemen aan het EK in München. "Om plaatsen te stijgen op de Europese ranglijsten moeten we wedstrijden lopen. We hebben een eerste tijd nodig, zodat we weten wat we waard zijn. Daarom plannen we al wedstrijden in mei. We verwachten geen toptijden, want zo vroeg op het seizoen zijn de jongens natuurlijk nog niet in vorm. Maar dan weten we waar we staan en hoeveel sneller we moeten ", vertelt assistent coach Pete Coley. 

De coaches willen op een open en transparante manier te werk gaan, zodat discussies vermeden worden. Alle wissels op training worden elektronisch gemeten en openlijk besproken met zowel de atleten als hun persoonlijke trainers. Afgelopen zondag vond de eerste training van de Belgian Falcons plaats en vanaf nu is de blik van de Falcons gericht op München. “De kwalificatie voor het EK is het eerste doel. Als we ons kwalificeren, kan alles. Op lange termijn zijn de Olympische Spelen het doel. De Belgische vrouwen hebben het ons voorgedaan en nu is het aan ons”, sluit Van Mechelen af.