08/10

Marathontitels voor West-Vlaamse Leuvenaars

-d4s9828

Gerd Devos: de nieuwe nationale marathonkampioen.

De laatste nationale atletiektitels werden zondagmiddag in het Nederlandse Eindhoven aan de rechtmatige eigenaars uitgedeeld: op het hoogste trapje van het Belgisch marathonkampioenschap stonden de West-Vlaamse Leuvenaars Hanna Vandenbussche/AVR en Gerd Devos/DCLA.

Hanna Vandenbussche ondervond weinig hindernissen op weg naar deze marathontitel. Ze zonderde zich meteen af van de rest en ging met succes op zoek naar haar PR. Uiteindelijk evenaarde de AVR-atlete, wonend en trainend in het Leuvense, met 2u37’28” haar chrono van eerder dit jaar in Londen, maar liep ze wel een stuk sneller dan haar 2u38’35” die in een slopend Olympisch 2016 tot stand kwam. Hanna gaf wel aan dat de laatste kilometers in Eindhoven mentaal zwaar doorwogen. Hanna duldde in deze wedstrijd slechts twee Kenyaanse vrouwen voor zich. Karen Van Proeyen/ROBA werd in de eerste koershelft mooi omringd, maar moest het in de andere helft wel helemaal alleen klaren. Toch bracht het lichtgewicht ook haar derde marathon tot een goed einde: met 2u39’54” wordt zij de 27ste Belgische die ooit sneller liep dan 2u40’. De derde podiumplaats lag ook al enkele kilometers vast: die ging naar Eva Galle/DCLA in 2u48’21”;  geen PR maar wel een eerste nationale marathonpodium en met ruime marge op Annelies Deketelaere/HAC die in 2u53’10” vierde werd.

Wel spanning voor het BK bij de mannen, waar de nummers twee en drie van het BK vorig jaar in Eindhoven het deze keer opnieuw in een rechtstreeks duel uitvochten. Kristof Nackaerts/LYRA deelde voorbij halfweg enkele speldenprikken uit, maar hij kreeg Gerd Devos niet definitief uit zijn tred. Toen de uit Dentergem afkomstige Leuvenaar zelf het initiatief in handen nam op tien kilometer van de finish, eiste de te korte voorbereidingsperiode van Nackaerts zijn tol. De Lyra-man stond eerder dit jaar een hele poos aan de kant vanwege een knieblessure. Devos zette zijn eerste nationale titel kracht bij met een stevig PR van 2u22’04”, Nackaerts had 2u23’51” nodig. Het brons was voor een verrassende veertiger: Bart Verschoren/DAC was heel voorzichtig gestart maar wervelde als een bolide doorheen de tweede koershelft. Zijn brons kwam er na 2u25’01”.

Snelste Belg in Eindhoven was overigens nog een andere Leuvenaar: Dennis Laerte/DCLA had veertien dagen geleden de marathon van Berlijn wegens ziekte moeten stoppen en vond in Eindhoven een goed alternatief, al waren op dat moment de BK-inschrijvingen al afgesloten. De kinesist en trainingspartner van Gerd Devos, zag zijn harde trainingswerk hier beloond met een stevige 2u16’29”, zowat anderhalve minuut sneller dan vorig jaar in Berlijn. Hij finishte als 9de na 8 Afrikanen waarvan de top 5 ruim beneden de 2u09’ scoorden.

Bekijk hier de resultaten.