03/05

Isaac Kimeli en Robin Hendrix slopen in Amerika WK-limiet

belgaimage-143043368-full

Isaac Kimeli en Robin Hendrix: samen PR, samen onder 13'20", samen in de top 10 AT, samen naar Doha....

Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben zich in het Amerikaanse Stanford geplaatst voor het WK in Doha in de 5.000 meter. De twee atleten van Tim Moriau finishten bij de Payton Jordan Invitational als vierde en vijfde met ruime persoonlijke besttijden van 13’18”19 voor Kimeli en 13’19”50 voor Hendrix.

Tien seconden onder zijn PR duiken, de derde Europese jaartijd lopen en achtste worden op de Belgische ranking aller tijden. Robin Hendrix/OEH was misschien wel de sensatie in Stanford. “Dit had ik nooit gedacht, ik verschiet echt van mezelf”, reageerde een dolgelukkige Robin vanuit de States. “Een PR had ik wel zien aankomen en in het beste geval een duik net onder de WK-limiet, maar toen ik deze tijd zag moest ik brullen van blijdschap en ongeloof.”

Met een passage van 8’06 aan 3.000 meter, op schema dus voor 13’30, ging het niet bijster snel in de aanvangsfase. Maar in een spetterend slot lieten onze landgenoten zich allesbehalve doen. “Tot drie kilometer voelde het easy en zelfs na vier kilometer voelde ik me nog supergoed”, aldus Robin. “Op een bepaald moment zijn we beginnen versnellen en sindsdien ook alleen maar blijven versnellen, waardoor de laatste kilometer in 2’32 ging. Ik heb mij lang vlak achter Isaac gezet omdat die meer ervaring heeft, maar op een kilometer van het einde ben ik hem voorbijgegaan omdat ik nog zo veel overschot had. Op 600m van de finish kwam hij me weer voorbij.”

Na zijn internationaal debuut op het EK vorig jaar in Berlijn mag Robin zich nu opmaken voor zijn eerste WK. “Het is altijd afwachten wanneer je die stap kan zetten naar het mondiale niveau, maar dat is nu gebeurd en dat is een fantastisch gevoel, zeker omdat Isaac en ik nog maar 25 en 24 zijn. Mentaal was het voor eigenlijk niet de makkelijkste periode, dus ik was er niet helemaal gerust op. Het gaat allemaal heel snel voor mij. Twee jaar geleden had ik nooit verwacht dat mijn leven er nu zo zou uitzien. Niet iedereen beseft dat het niet altijd even makkelijk is om zo lang van huis te zijn.”

De volgende weken en maanden zal Robin vooral de snelheid aanscherpen met enkele 1.500’en. Nog niet alle wedstrijden liggen vast, maar Karlsruhe op 18 mei staat al zeker op de planning. “Nu de WK-limiet binnen is kan ik zonder druk genieten van de volgende wedstrijden. Het wordt heel rustig toewerken naar de Universiade en het WK, met tussendoor nog een rustpauze. Je kan niet doortrainen tot in oktober.”

Isaac Kimeli/OEH, die de tweede Europese jaartijd klokte en zevende Belg aller tijden wordt, beleefde de wedstrijd in Stanford op gelijkaardige wijze als zijn trainingsmaatje Robin. “We kwamen iets te traag door aan drie kilometer, maar Tim had gezegd dat we ons niet moesten bezighouden met tijden en gewoon moesten lopen”, vertelt Isaac. En het kwam door een razendsnel slot nog allemaal goed.

“Ik was zeker dat ik de WK-limiet aankon en ben al sinds januari naar deze wedstrijd aan het toewerken, maar toch is 13’18 echt een meevaller. Het is ook een goed teken dat we nog snel kunnen finishen, mijn laatste kilometer ging in 2’31. De stage in Flagstaff is heel goed geweest, maar ik voel me nog niet in bloedvorm. Er kan nog een drietal seconden af, ook al omdat ik initiatief heb moeten nemen omdat in het begin niemand de haas wilde volgen.”

Net als Robin kiest Isaac de komende maanden voor het kortere werk. “Het plan is om voor het WK nog maar één 5.000m te lopen, hopelijk een hele snelle en liefst op de Memorial Van Damme. Voor de rest loop ik allemaal 1.500’en en 3.000’en.”

Lander Tijtgat/EA won in Stanford de B-reeks van de 5.000 meter in 13’40”16. Soufiane Bouchikhi/RFCL finishte niet in de 10.000m, waarin Simon Debognies/OEH haas was.