23/09

Jongeren leven zich terug uit tijdens de Vlaamse loopweken voor scholen

20210923-103205

Ook Spike ging al eens een kijkje nemen.

De scholen nemen terug massaal deel aan de Vlaamse loopweken voor scholen. Na een jaar met weinig sportmogelijkheden mogen onze kinderen en jongeren zich weer uitleven tijdens de Vlaamse loopweken voor scholen. Een hoogtepunt voor vele kinderen en jongeren en het startschot van een nieuw schoolsportjaar. Er zijn maar liefst 222.564 voorinschrijvingen in het basisonderwijs en 36.390 in het secundair onderwijs verdeeld over 287 deelnemende gemeenten.

Je leest het goed: de naam wijzigt lichtjes. De term “loopweken” dekt zo beter de uitbreiding van de officiële periode van 1 week naar 4 weken, van 20 september tot en met 15 oktober. Dit initiatief, waarin de ‘beleving’ voor de jongeren van steeds groter belang is, is er voor het basis- en het secundair onderwijs, voor jongens en voor meisjes. De nadruk ligt op plezierbeleving en het organiseren van alternatieve loopvormen i.p.v. de traditionele veldloop. 

Via zo’n initiatieven krijgen kinderen voeling met sport en bewegen, met de beleving en het plezier dat hier aan vast hangt. We laten kinderen kennismaken met een vorm van lopen op een leuke manier, waarbij het klasgebeuren en het sociale belangrijk zijn. Een cultuur van levenslang bewegen en sporten, dat houden we steeds in ons achterhoofd. Het belang van de Vlaamse loopweken valt trouwens niet te onderschatten, de meeste topatleten hebben via de Vlaamse veldloopweek voor het eerst stapjes gezet binnen de atletiekwereld.

Extra uitdaging voor leerlingen uit het secundair onderwijs
Secundaire scholen kunnen de digitale beweeguitdaging ‘MOEV to the moon and back’ aangaan. Tijdens de loopweken lopen of wandelen jongeren dan ten voordele van het goede doel, de jeugdorganisatie vzw Habbekrats. Leerlingen kunnen zich gratis registreren op het platform ‘Moving Lives’, en via deze beweeguitdaging maar liefst 768.800 km wandelen of lopen. Op deze manier willen we meer leerlingen uit het secundair onderwijs bereiken en hopen we hen aan te zetten om te blijven lopen of wandelen.

Gastgemeente Aarschot
Dit jaar is Aarschot (Vlaams-Brabant) de gastheer voor het hoogtepunt van de Vlaamse loopweken voor scholen. Op donderdag 28 september organiseren alle partners samen een persmoment en toveren we het domein Elzenhof om tot een unieke belevingsloop.  

De Vlaamse loopweken voor scholen is een initiatief van schoolsportondersteuner MOEV en het sportagentschap Sport Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de gemeentebesturen, het Netwerk Lokaal Sportbeleid en Atletiek Vlaanderen. Een overzicht van de deelnemende gemeenten en andere info vind je terug op deze website. Voor meer info kan je terecht bij Yannick Boone, sporttechnisch medewerker, 0471 86 76 88.