26/05

Jente Hauttekeete wil in Götzis kaap van 8.000 punten ronden, en liefst nog hoger uitkomen

hauttekeete-jente-2022-tielt-bk-mk-jdc-min

Jente Hauttekeete

Na het forfait van Noor Vidts, als gevolg van een kuitblessure, blijven er nog twee Belgen over bij de Hypomeeting in Götzis komend weekend: Niels Pittomvils en Jente Hauttekeete. Die laatste wil minstens de grens van de 8.000 punten ronden en liefst nog een pak hoger scoren.

Het Allianz KVV in Gent was voor Jente Hauttekeete/KAAG de laatste voorbereidingswedstrijd richting Götzis. Hij liep er een geweldige 14”10 over 110m horden, een verbetering van liefst vier tienden, en ging daarna over 2m07 in het hoogspringen, drie centimeter onder zijn persoonlijk record.

“In de reeksen liep ik met tegenwind al een persoonlijk record, dus ik wist dat ik sneller kon”, vertelt Jente over zijn horderaces in Gent. “Ik was blij dat Michael Obasuyi naast mij zat in de finale en ik wist dat er een mooie tijd uit zou komen als ik mee kon starten met hem. Ik heb veel aandacht aan mijn bijtrekbeen besteed, dat de laatste tijd wat achterbleef. Niet dat het alleen daardoor kwam, maar het ging wel ineens stukken beter. Op de eerste horden bleef ik naast Michael. Daarna raakte ik er twee en moest ik hem laten gaan, maar met 14”10 was mijn dag helemaal gemaakt.”

Het hoogspringen was een wedstrijd van gemengde gevoelens. “In de opwarming ging het supergoed en ging ik al over 2m05”, vertelt Jente. “Tijdens de wedstrijd zelf moesten we vaak lang wachten, omdat er loopwedstrijden voorbij kwamen. Tot en met 2m07 leverde ik supersprongen af, maar daarna lukte het niet meer. In mijn benen voelde ik dat er minstens 2m11 in zat, maar ik kwam net iets te ver voor de lat uit.”

Het belangrijkste werk is al even achter de rug. Nu is het tijd om te oogsten. “Deze week is het afbouwen en dan moet ik er klaar voor zijn”, weet Jente. “Ik heb er alvast veel zin in, dat is al belangrijk. En als ik naar mijn trainingen kijk, mag ik toch aannemen dat ik veel vooruitgang heb gemaakt, zeker in de werpnummers, het polsstokspringen en op de horden.”

WK of EK U23?

Eigenlijk zou Jente vorig jaar al debuteren in het mythische Götzis, maar dat ging niet door. “Toen had ik rugproblemen, maar die zijn nu onder controle”, klinkt het. “Af en toe heb ik nog een stijve rug, bijvoorbeeld als ik slecht neerkom met de polsstok. Vorig jaar zijn die problemen begonnen op het KVV en nu had ik daar een topdag, dus vergeleken met vorig jaar sta ik er veel beter voor.”

Het persoonlijk record van Jente staat op 7.814 punten, maar komend weekend liggen de ambities véél hoger. “Als ik al mijn persoonlijke records evenaar, kom ik rond de 8.250 punten uit. Dat zou fantastisch zijn, maar persoonlijk verwacht ik rond de 8.100 punten uit te komen. Als dat lukt, maak ik kans om via de ranking naar het WK in Budapest te mogen. Of ik dat ook doe, is een andere vraag, want er is ook een EK U23 en de twee combineren lijkt me te zwaar. Ik ben er nog niet uit waar mijn voorkeur ligt”, besluit de tienkamper.