14/12

De olympische droom van Jente Hauttekeete

img-2301

Jente Hauttekeete.

Parijs is nog ver, maar niet meer zó ver. Tokio ligt nog vers in het geheugen – het kwam dan ook een jaartje later dan voorzien – en toch doemen de volgende Spelen al op aan de horizon. We laten onze eliteatleten aan het woord over hun traject naar Parijs en hun ultieme olympische droom. Vandaag tienkamper Jente Hauttekeete.

Jente, hoe belangrijk is het jaar 2024 voor jou?

“Het wordt wel een van de belangrijkste jaren tot nu toe voor mij, ook met het EK in Rome. Dat zou wel eens mijn eerste senioreskampioenschap kunnen worden. Het is een mooi doel, al kan het eventueel ook al het WK indoor in Glasgow worden. Als ik alles kan meepakken, ook de Spelen, kan het een heel mooi jaar worden.”

Welke doelen heb je in 2024?

“Het WK indoor is niet per se een doel. We gaan zien wat de eerste meerkamp oplevert in Aubière. Mijn doel is rond de 6.150 punten scoren. Outdoor denk ik aan 8.200 punten. Momenteel ben ik virtueel geplaatst voor het EK in Rome, en dat is een even groot doel als de Spelen. Al blijft Parijs natuurlijk hét van het. Daar staan zou al mooi zijn, maar ik ga mezelf niets verwijten als het niet lukt. Momenteel ben ik nét niet geplaatst, dus ik ga er wel alles aan doen om er te geraken.”

Hoeveel kans geef je jezelf op de Spelen?

“Moeilijke vraag. Het zal nipt worden. Misschien 50-50? Ik kom nog een paar plaatsen tekort, maar in de meerkamp weet je nooit wie zich nog blesseert, of ik kan zelf een topmeerkamp draaien en nog oprukken in de ranking. Ik durf niet te zeggen dat ik mij zeker wel of zeker niet zal plaatsen.”

Hoe ziet jouw Road to Paris eruit?

“Momenteel zijn we voor tien dagen op Tenerife met meerkampers van de Vlaamse Atletiekliga. Sinds deze winter train ik nog meer onder begeleiding van de federatie en meer bepaald Bart Bennema. Hij doet nu mijn trainingsschema’s en wedstrijdplanning. Een grote verandering, maar ik stond er wel voor open en mijn vader is nog altijd bij bijna alle trainingen aanwezig. Aubière wordt mijn eerste meerkamp en als ik mij niet voor Glasgow plaats, zal het daar indoor bij blijven. Mijn eerste tienkamp komt er al heel snel aan, in april in Desenzano. Daarna zal snel het EK in Rome volgen.”

Wat is jouw ultieme droom voor Parijs?

“Met al mijn persoonlijke records kom ik aan 8.350 punten. Als ik dat daar kan halen, kom ik tussen top tien en top vijftien uit. Het niveau is serieus gestegen de laatste jaren, met veel jonge gasten die hoge scores halen, zoals Sander Skotheim en Markus Rooth, maar misschien kan ik ook plots zo’n sprong maken.”

Zie je Parijs als de belangrijkste Spelen in jouw carrière, of eerder Los Angeles 2028?

“Er hebben al veel mensen gezegd dat ze komen supporteren als ik Parijs haal, dus omdat het zo dichtbij is, is dat toch een beetje de ultieme wedstrijd voor mij. Los Angeles staat zeker ook op mijn planning, al is dat nog heel ver en weet je niet wat er in al die jaren kan gebeuren. Daar zal het waarschijnlijk wel meer mijn kampioenschap kunnen worden, want Parijs komt vroeg. In LA zie ik mij op mijn best zijn.”

Wat is dan je ultieme droom voor LA of tegen het einde van je carrière?

“Bart Bennema en Fernando Oliva zeggen dat ik nog veel meer potentieel heb dan wat ik al heb laten zien. Als zij dat zeggen, begin ik dat ook te geloven. De ultieme droom is winnen in LA, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Misschien is dat niet realistisch. Eigenlijk is top acht mijn hoogste droom. Als het over scores gaat, droom ik van 8.600 punten. Dan zou ik heel tevreden kunnen terugkijken op mijn carrière.”