25/08

Jente Hauttekeete mikt na Belgische tienkamptitel op Décastar in Talence

hauttekeete-jente-2021-belga-jasper-jacobs

Jente Hauttekeete.

In Tielt veroverde Jente Hauttekeete afgelopen weekend zijn eerste nationale tienkamptitel bij de seniores. Zijn seizoen is daarmee nog niet afgelopen. Hij mikt eind september nog op de prestigieuze Décastar in het Franse Talence.

Op het BK totaliseerde Jente Hauttekeete/KAAG 7.722 punten, iets minder dan bij zijn senioresdebuut in juli in het Franse Amiens, toen hij tot 7.814 punten kwam. “Over het algemeen hou ik er hetzelfde gevoel aan over als in Amiens”, zegt Jente over zijn BK. “Het was oké, maar ik bleef bijna overal net onder mijn persoonlijk record en heb het gevoel dat er meer in zit. Bij polsstokspringen heb ik mijn persoonlijk record wel met 30 centimeter verbeterd tot 4m90. Kogelstoten was met 13m73 ook een persoonlijk record, maar in de opwarming ging ik over de 14 meter.”

In principe volgt er voor Jente nog een derde tienkamp dit seizoen. “Ik moet nog bevestiging krijgen, maar Talence staat op mijn planning. Ik heb via via contact gehad met de organisatie en de kans lijkt me groot dat ik mag starten”, klinkt het. De Décaster van Talence is na de Hypomeeting in Götzis de grootste meerkampmeeting ter wereld. “Het zou leuk zijn om mij met de grote mannen te kunnen meten. Afgelopen jaren was ik op het einde van het seizoen pas op mijn best, dus ik verwacht nog wel een piekje. Als alles volgens plan loopt, moet 8.000 punten mogelijk zijn, maar anders heb ik ook kleinere doelen. De beste Belgische jaarprestatie van Niels Pittomvils staat op 7.862 en het clubrecord van Regis Ghesquière op 7.905.”

Voor het seizoen had Jente van het EK in München een doel gemaakt, maar hij tilt er niet zwaar aan dat het niet gelukt is. “Ik heb altijd gezegd dat het een overgangsjaar zou worden”, benadrukt hij. “De werpgewichten zijn weer zwaarder geworden en de hordes staan hoger. Gelukkig voor de laatste keer. De meeste juniores scoren het jaar nadien een paar honderd punten minder bij de seniores, dus dat is bij mij niet anders.”

De komende weken werkt de tienkamper nog wat kleine wedstrijdjes af. “Ik doe het PK aflossing, omdat dat altijd leuk is”, vertelt hij. “Verder zou ik zeker nog is kogel willen doen, waar ik 14m kan halen, en discus, waar ik ook zeker 2m verder kan. Hoogspringen ga ik zeker ook nog doen. Mijn trainer zegt dat 2m14 erin zit.”  

In mei moest Jente nog afzeggen voor Götzis door een rugblessure. Die rug blijft een aandachtspunt. “Bij mijn eerste tienkamp in Frankrijk heb ik niets gevoeld, maar daarna was het even terug. Afgelopen weekend had ik geen enkele last, tot er bij het inwerpen met de speer iets in schoot. Het deed zo veel pijn dat ik niet voluit kon gaan. Ik was even bang dat het iets ernstig was, maar het is snel weggegaan. Deze week zal ik het nog voelen, maar ik ga verder met oefeningen om mijn rug sterker te maken en dan komt het wel goed”, besluit de nieuwe Belgische kampioen.