14/06

Jente Hauttekeete & Merel Maes pakken opnieuw uit met Belgisch record

maes-merel-2021-gentbrugge-acm-jdc

Merel Maes aan het werk in Gentbrugge

In Tenerife zijn enkele van onze beste meerkampers aan het werk. Jente Hauttekeete was na zijn wereldrecord indoor opnieuw op recordkoers. Ditmaal maakte hij jacht op het BR van Thomas Van der Plaetsen en slaagde met verve in zijn opzet. Merel Maes heeft sinds dit weekend ook een nieuw Belgische record op zak. Zaterdag opende de hoogspringster haar seizoen tijdens de ACM in Gentbrugge met een nieuwe recordhoogte outdoor als scholiere.

Onder de Spaanse zon kwam Jente Hauttekeete/KAAG dit weekend tot zes nieuwe persoonlijke records tijdens zijn eerste tienkamp van het seizoen. Hij opende met 10″88 op de 100m (PR), nadien volgden 7m45 in het verspringen (PR), 14m19 met de kogel, 2m10 in het hoogspringen (PR) en 50”08 op de 400m (PR). Hij sloot de eerste dag af met 4257 punten. Op dag twee opende Hauttekeete met 14”38 op de 110m horden, 44m80 met de discus (PR), 4m50 in het polsstokspringen, 52m92 in het speerwerpen (PR) en ten slotte 4’37″84 op de 1500m. Met een totaal van 8034 punten scoorde Hauttekeete een driepunter. Hij verbeterde niet alleen het Belgisch record op de tienkamp, maar verzekerde zich in Tenerife ook van het EK en WK voor juniores deze zomer. Hauttekeete is de eerste Belgische junior die zich kan plaatsen voor het WK voor juniores in Nairobi, Kenia. 

Het Belgisch record bij de juniores stond voorheen op naam van Thomas Van der Plaetsen/DEIN met 7769 punten. In september 2020 deed Hauttekeete als beter dan het record van Van der Plaetsen, maar zag zijn puntentotaal toen niet gehomologeerd door te veel windondersteuning. In Tenerife speelde de wind geen spelbreker en Hauttekeete is meteen de eerste Belgische junior boven 8000 punten op de tienkamp.

Met Noor Vidts/VAC kwam nog een andere Belgische topper op de meerkamp in actie in Tenerife. Vidts opende op zaterdag met een PR op de 100m horden met 13”41. Nadien kwam ze tot 1m79 in het hoogspringen, 13m38 met de kogel en ze sloot haar eerste dag af met 24”98 op de 200m. In het verspringen, het openingsnummer op de tweede dag, deed Vidts het opnieuw goed met 6m34. Nadien volgde met 38m80 in het speerwerpen het tweede PR van het weekend. Met een mooie 2’09”34 in de afsluitende 800m kan Vidts terugkijken op een geslaagd weekend. Met 6240 punten doet Vidts een pak beter dan voorheen, waarmee ze een plaatsje opschuift naar de derde plaats aller tijden. Binnenkort ook meer over de prestaties van de andere Belgische meerkampers van het meerkampproject van de federatie in Tenerife.

Vier op vier voor Merel Maes

Op de Athletics Classic Meeting in Gentbrugge heeft Merel Maes/ACW haar talent alweer in de verf gezet met een nieuw Belgisch record, het derde van dit weekend na Couckuyt en Debjani. Met een sprong over 1m87 deed Maes beter dan Marjolein Lindemans/ROBA in 2011. Het Belgisch record bij de cadetten en scholieren, zowel indoor als outdoor, staat nu op naam van Maes. Ze plaatst zich met die sprong ook meteen voor het EK voor juniores in Tallinn, want met 1m87 doet ze ruim beter dan de limiet van 1m81. Na het EK indoor in Torun mag Merel Maes zich als scholiere opmaken voor haar tweede internationale kampioenschap.

De volledige uitslag van de Athletics Classic Meeting van Racing Gent in Gentbrugge vind je hier.

Op vrijdag kon een eerste scholiere van AC Waasland zich al plaatsen voor het EK voor juniores. Charlotte Penneman/ACW liep tijdens een micromeeting in Lanaken naar de limiet op de 3000m. Met 9'29"96 dook ze zo'n drie seconden onder de gevraagde limiet voor Tallinn. 

De volledige uitslag van de micromeeting in Lanaken vind je hier.