02/03

Isaac Kimeli wil in Torun meespelen voor de prijzen

kimeli-isaac-2019-etc-sadness-belga

Isaac Kimeli.

Op training loopt het bijzonder goed en dus wil Isaac Kimeli op het EK indoor in Torun later deze week meespelen voor de prijzen. Hij loopt er de 3.000 meter. Tegelijk tempert hij de verwachtingen ook een beetje, omdat het pas het eerste indoortoernooi uit zijn carrière is.

Op de startlijst bezet Isaac Kimeli/OEH de zesde plaats. Een medaillefavoriet is hij dus op papier niet, maar wel een outsider. De trainingen van de voorbije weken sterken hem in zijn geloof dat er veel mogelijk is. "Het gaat echt goed, ik kan niet klagen", zegt hij. "Sinds de IFAM heb ik nog twee stevige sessies gedaan. De eerste was 20x400m waarbij ik begon in 64 seconden en afbouwde naar 60 seconden. De andere training was 5.000m-2.000m-2x1.500m-1.000m tegen 3'00-2'45-2'40-2'29 per kilometer."

De laatste week voor D-day staan er geen zware trainingen meer op het menu. "Zondag gaf ik nog een prikkel met 5x2.000m aan 3'00 en 5x200m sneller. Maandag deed ik 12km duurloop en wat oefeningen, vandaag werken we een lange reis via Parijs naar Torun af en zal ik niet trainen. Morgen ga ik nog 10x200m bollen in 30 seconden en donderdag en vrijdag is het alleen nog loslopen."

De reeksen van de 3.000 meter staan zaterdagochtend op het menu, de finale zondagavond. "Het zal voor mij vooral zaak zijn om in die finale te geraken", beseft Isaac. "Er zijn 40 deelnemers en maar 12 finaleplaatsen, dus het zal drummen worden. Van mij moet het niet te snel gaan in de reeksen. Mijn spurt is goed en zo kan ik wat krachten sparen voor de finale, maar het moet ook niet té traag gaan, want een knallende eindspurt kruipt ook in de benen. In de finale mag er van mij gewandeld worden, maar ik ben net zo goed klaar voor een snelle race. Laat maar komen."

Als onervaren indoorloper is het voor Isaac lastig in te schatten waar zijn mogelijkheden liggen. "Als het outdoor te doen was dit weekend, durfde ik zeker te zeggen dat ik dicht bij de medailles ging eindigen. Maar indoor is een ander verhaal, ik moet voor mijn allereerste keer de lat niet meteen te hoog leggen, maar als ik geen medaille win, wil er op zijn minst dichtbij komen."