11/06

Isaac Kimeli tilt niet al te zwaar aan minder wedstrijdluik en overweegt 10.000m in Tokio

kimeli-isaac-2021-stockholm-windestam-thomas

Isaac Kimeli.

De 5.000 meter van Isaac Kimeli donderdag in Firenze was een pak beter dan zijn 1.500 meter zondag in Hengelo, maar nog altijd niet waarvoor hij gekomen was. Hij kan de mindere tijden echter plaatsen en laat ze niet te veel aan zijn hart komen. Zaterdag vertrekt hij voor vier weken naar Sankt-Moritz om daar de laatste hand te leggen aan zijn olympische conditie.

De klok wees gisteren 13'21"66 aan voor Isaac Kimeli/OEH in Firenze. Acht seconden boven zijn persoonlijk record, maar nog altijd wel een aanvaardbare chrono. Vooral gezien het wedstrijdverloop. "In zo'n koers kan ik moeilijk een toptijd verwachten", vertelt Isaac. "Ik kwam in een groep terecht waar niemand tempo wilde maken en uiteindelijk viel ik alleen. Het was niet de juiste wedstrijd om een persoonlijk record te lopen, maar natuurlijk had ik wel op meer gehoopt. Na drie kilometer besefte ik dat het lastig ging worden."

Ondanks zijn mindere 1.500 meter zondag in 3'45"50 stond Isaac in Firenze met vertrouwen aan de start. "Ik voelde mij veel beter dan in Hengelo. We hebben drie weken keihard getraind, zowel veel kilometers al veel kwaliteit, en zondag was ik nog vermoeid. We hadden toegewerkt naar Firenze en gisteren voelde ik mij effectief frisser."

Het plan was om met een toptijd in de 5.000 meter op zak en overlopend van zelfvertrouwen naar Sankt-Moritz – de afreis staat zaterdag gepland - te vertrekken. Het is iets anders uitgedraaid. "Na een slechte wedstrijd ga je altijd wel wat twijfelen, daar moet ik niet onnozel over doen. Maar ik ben anderzijds al drie maanden heel goed aan het trainen zonder de minste hindernissen. Ik ben nog nooit zo goed geweest en dat heb ik tijdens mijn 10.000 meter bewezen. Het is gewoon zaak om op het juiste moment in de juiste race te belanden. Het komt wel goed."

Na zijn hoogtestage van vier weken is Isaac nog enkele dagen in het land, en staat er nog een 5.000 meter op zijn menu. Daarna vertrekt hij naar Tokio. Welke afstand hij zal lopen op de Spelen is nog altijd niet honderd procent uitgemaakt.

"Ik ben zelf opnieuw wat aan het twijfelen", geeft Isaac toe. "Tim (Moriau, zijn coach, nvdr.) is overtuigd dat ik alles op de 5.000 meter moet zetten, maar in een slechte dag of met wat pech riskeer ik dan wel dat mijn Spelen er al in de series opzitten. Het voordeel van de 10.000 meter is dat je meteen in de finale staat. Het jammere is dat de zware weersomstandigheden een dubbel moeilijk maken. In Sankt-Moritz ga ik met Tim samenzitten en hakken we de knoop definitief door."