09/10

Isaac Kimeli, net terug uit Kenia, debuteert morgen in Antwerp 10 Miles

kimeli-isaac-2021-tokio-os-belga

Isaac Kimeli.

Hij is nog maar één dag terug van een maandje Kenia, maar Isaac Kimeli opent zondag al zijn winterseizoen. Hij debuteert in de Antwerp 10 Miles, meteen met voorsprong de langste wedstrijd die hij ooit liep.

“Na Tokio moest ik gedwongen rust nemen, omdat ik last had aan mijn achillespees”, vertelt Isaac Kimeli/OEH. “Eigenlijk stonden er nog een paar wedstrijden op het menu, maar dat plan ging niet door. Ik heb drie weken volledig stilgelegen en alleen maar oefeningen voor mijn pees gedaan, en krachttraining.”

Begin september vertrok Isaac naar Kenia, waar hij stilaan de trainingen hervatte. “Het is altijd leuk om mijn familie terug te zien”, klinkt het. “Dat was heel lang geleden en ik heb er een leuke tijd gehad. Natuurlijk heb ik daar ook getraind, maar relatief rustig. Ik kwam er zonder conditie toe en heb voorzichtig opgebouwd met vooral duurlopen, tempolopen en heel af en toe eens 20x400 meter. Er stond geen enkele écht zware training op de planning. De laatste drie weken gingen de trainingen goed, en de last aan mijn pees is zo goed als weg.”

Zondag start de specialist van de 5.000 en 10.000 meter in de Antwerp 10 Miles. “Bedoeling is om wat wedstrijdritme op te doen. Het is mijn eerste wedstrijd na Tokio en een eerste testje richting winterseizoen waar ik hopelijk een goed gevoel aan over houd. Ik ben benieuwd, want ik liep nog nooit langer dan tien kilometer in competitie. Het zal pijn doen. Of ik zo’n afstand aankan, weet ik eigenlijk zelf niet. Ik ga alvast niet te hard starten om niet stil te vallen. Een gezondheidswandeling wordt het zeker niet, want ook Thomas De Bock, Lahsene Bouchikhi, Nick Van Peborgh en Michael Somers zijn erbij.”

De komende weken staan er best veel wedstrijden op de planning van Isaac. Na Antwerpen volgen nog de Brussels Ekiden, de CrossCup Relays, Mol en Roeselare. “Het grote doel van deze winter is het EK cross in Dublin. Daar wil ik nog eens een topresultaat neerzetten. Het zou heel mooi zijn om drie jaar na Tilburg opnieuw op het podium te staan. De trainingen gaan vanaf volgende week een stuk zwaarder worden. Het EK veldlopen is niet zomaar een tussendoortje. Ik ga daar echt pieken.”

Na Nieuwjaar reist Isaac opnieuw naar Kenia af. “Niet alleen deze keer, maar met de hele trainingsgroep. We zijn al vier of vijf keer naar Zuid-Afrika geweest, en iedereen had zin om Kenia eens te verkennen”, besluit hij.