11/12

Isaac Kimeli Europees veldloopkampioen bij de beloften !

belgaimage-98860046
In één en dezelfde wedstrijd, die van de beloften mannen, slaagden onze landgenoten er in Chia in om twee medailles te veroveren ! Isaac Kimeli mag zich na een verbluffend eindschot Europees kampioen noemen. Samen met zijn ploeggenoten kwam er ook nog eens zilver in het landenklassement!

 

 

Isaac Kimeli liep een verstandige en attente wedstrijd. Hij was niet uit de top vier weg te branden, en wanneer hij af en toe aan de kop kwam, was het zonder al te veel kruit te verschieten. Eén verschroeiende demarrage in de slotronde volstond om alle concurrenten kwijt te spelen en naar een schitterende Europese titel te snellen. Simon Debognies en Dieter Kersten liepen al even indrukwekkend. Ze konden zich constant op mooie posities handhaven, en dat zij als eerstejaars hun EK als nummers 8 en 10 afsluiten is zonder meer fantastisch. Verderop vochten Steven Casteele en Michael Somers voor wat ze waard waren én voor een podium in het landenklassement. Ze kregen het middenin de wedstrijd zwaar, maar konden zich herpakken. Uiteindelijk gingen ze zelfs sprinten om de vierde Belgische stek, en daarbij kwam Casteele als nummer 34 nog net voor Michael Somers (35) over de eindstreep. De 53 punten die ze als team haalden brachten hen een prachtige zilveren medaille !   

Justine Tinck mocht voor ons land de spits afbijten. De tijden die zij onder meer afgelopen zomer al op de piste liet optekenen, lieten het beste vermoeden, maar het mocht vandaag niet zijn voor Tinck. Na een bijzonder snelle start, waarbij ze zelfs even aan de leiding kwam te lopen, begon ze stelselmatig terug te vallen in het veld. Helaas kon ze zich niet herpakken en finishte ze uiteindelijk op plaats 63. Als eerstejaarsjuniore heeft Tinck nog alle tijd om bij volgende kansen op het internationale toneel beter te doen, en we moeten hier dan ook geen al te grote conclusies aan verbinden.

Ook onze juniores jongens misten hun start niet. Ze zaten beiden rond de 10de stek na de startstrook, om vervolgens naar hun eigen ritme op zoek te gaan. Bij Jennen Mortier bracht hem dat de hele wedstrijd rond plaats 20, Oussama Lonneux liep het merendeel van zijn EK rond plaats 30. In de voorlaatste ronde viel Mortier even wat terug, maar met een sterke finish kon hij zich naar een verdienstelijke 21ste plaats knokken. Hij hield zo woord door veel beter te doen dan zijn 49ste plaats van vorig jaar in Frankrijk. Bij Lonneux zat er niet meer in, maar ook een zware terugval kende hij niet. Hij sloot zijn eerste internationale ervaring af op nummer 32.

Lisa Rooms nestelde zich bij de beloften meisjes lange tijd rond plaats 20. In de voorlaatste ronde kreeg ze het zwaar, en viel ze een tiental plaatsen terug. In de laatste ronde kon ze zich terug wat herpakken om uiteindelijk als 33ste over de meet te lopen. Rooms is eerstejaarsbelofte, dus ook voor haar geldt dat ze de volgende twee jaren nog kansen krijgt om beter te doen.

In de vooravond volgt nog het verslag van de beide senioreskampioenschappen, maar u kan hier de resultaten van de afgelopen wedstrijden al bekijken.