08/12

Isaac Kimeli en mixed team relays dromen van medaille in Turijn

nad-0388
Ondanks het afhaken van Mieke Gorissen (voetblessure) trekt er nog altijd een flinke delegatie van 29 landgenoten naar het EK cross in Turijn. Isaac Kimeli, Michael Somers en Lisa Rooms zijn de speerpunten bij de seniores. De mixed relays mag na het brons van vorig jaar opnieuw hopen op een medaille.

De laatste jaren stelden de seniores mannen zelden teleur op het EK cross. Dat zal zondag wellicht niet anders zijn. Isaac Kimeli blaakt van vorm en vertrouwen en steekt zijn podiumambities niet onder stoelen of banken. De voorbije drie edities eindigde hij respectievelijk negende, achtste en tweede. Michael Somers (vorig jaar vijfde) oogde dik in orde in Mol en Roeselare. Met nog Robin Hendrix en Belgisch crosskampioen van 2021 John Heymans is een medaille in het landenklassement redelijk realistisch.

Bij de vrouwen beschikt Lisa Rooms over prima papieren. Ze hoopt op een stek in de top 20. Het is een domper dat Mieke Gorissen verstek gaf met een voetblessure. Hanne Verbruggen en Eline Dalemans maken net als Rooms hun debuut op het EK veldlopen. Na de selectieperikelen van vorig jaar is dat een mooie sportieve revanche van de Belgische vrouwen.

Bij de beloften mannen verdedigen Marco Vanderpoorten, Rayan Vanderpoorten, Yorick Van de Kerckhove en Arnaud Collard de nationale eer. Het beloftekwartet bij de vrouwen bestaat uit Roxanne Cleppe, Annelies Nijssen, Juliette Thomas en Jana Van Lent. Het is koffiedik kijken waar onze U23’ers zullen stranden. Voor velen is het de eerste keer op een EK. De ervaring van een EK cross is voor deze categorie van goudwaarde.

Noah Konteh is de man om in de gaten te houden bij de juniores. Op z’n jonge leeftijd heeft hij zowel op de piste als in het veld al wat internationale ervaring op de teller. Met als hoogtepunt een twaalfde plaats op de 3000m op het WK U20 in Cali in augustus. Dat is een mooie adelbrief. Beter doen dan zijn achttiende plek van vorig jaar in Dublin kan. Mathis Lievens, Simon Jeukenne en Vince Van Winckel maken het kwartet juniores compleet. Bij de juniores vrouwen beschikt België in de breedte over een beresterke lichting. Dat bleek vorige zomer op de piste al. Indien Marie Bilo, Hannah Enkels, Charlotte Penneman en Julie Voet hun normale niveau halen, zullen ze hoog eindigen in de teamranking.

Dan is er nog de altijd spannende en spectaculaire mixed team relays. Om de knappe bronzen medaille van 2021 te herhalen zal ons viertal top moeten zijn. Maar waarom ook niet? De ploeg is qua klasse vergelijkbaar met vorig jaar. Stijn Baeten, Ruben Verheyden, Vanessa Scaunet en Mariska Parewyck lijken net op het juiste moment in vorm. De reserves Maxime Delvoie en Jenna Wyns staan klaar voor als er iemand zou afhaken.

Volg het EK cross in Turijn op deze pagina.