10/03

Isaac Kimeli, Belg voor Belgrado: “Finale lopen is mijn ambitie”

kimeli-isaac-2021-tokio-os-belga

Isaac Kimeli.

Het WK in Belgrado, door de coronapandemie het eerste WK indoor in vier jaar, nadert met rasse schreden. En dus blikken wij in onze reeks ‘Belg voor Belgrado?’ vooruit met een reeks prominenten uit eigen rangen. Hoeveel kans geven ze zichzelf op Belgrado? En wat is hun doel in de Servische hoofdstad? Vandaag Isaac Kimeli, die zich wist te plaatsen in de 3.000 meter.

Isaac, hoe heb jij je na het EK veldlopen in Dublin voorbereid op het indoorseizoen?

“Na Dublin heb ik gewoon verder getraind, zonder rustperiode. In januari ben ik voor meer dan drie weken naar Kenia vertrokken. Het idee was om aan de uithouding te werken, maar om ook kwaliteit te trainen in functie van het indoorseizoen. Helaas heb ik tijdens de laatste week een kleine scheur in mijn hamstring opgelopen.”

Wat was de impact van die blessure op jouw trainingen?

“Alle snelle trainingen moest ik schrappen. Niet alleen de pure snelheid, maar ook een 400 meter in 55 seconden werd onmogelijk. Ik heb alleen maar duurlopen en tempowerk gedaan en tot op vandaag voelt de hamstring nog wat stijf.”

Wanneer heb je het specifiekere werk kunnen hernemen?

“Echte snelheid heb ik nog altijd niet gedaan. Ook in aanloop naar het BK indoor heb ik geen enkele specifieke sessie gedaan. Alleen af en toe een 1000’je tegen 2’45. Daarom verbaasde het mij dat de conditie daar toch al zo goed was. Vorige zondag heb ik voor de eerste keer 400’en kunnen draaien en gisteren deed ik mijn eerste en meteen ook mijn laatste zware training: eerst een 3.000m tegen 2’55/km, dan een 1.600m tegen 2’40/km, 1.200m tegen 2’38/km, een 800m in 1’57, 600m in 1’27 en nog een snelle 400m. Het ging echt goed. Sneller dan verwacht.”

Welke trainingen staan er in de laatste acht dagen tot het WK nog op het programma?

“Vandaag heb ik 16km duurloop gedaan en vanavond nog loslopen. Morgen doe ik 5x2.000m tempo en zondag doe ik ook nog wat 1000’jes, maar het is nu vooral zaak om fris te geraken.”

Wat zijn jouw verwachtingen van het WK?

“De conditie is goed, dus finale lopen is het doel. Het is een WK, dus evident wordt het niet, zeker omdat mijn voorbereiding niet perfect was, maar de laatste weken voel ik me goed. Het WK outdoor blijft belangrijker, maar dit is toch ook een WK, dus ik wil het goed doen.”

Hoop jij op een snelle of een trage race in de reeksen?

“Als ik met een frisse hamstring naar de finale wil, zou het beter zijn als ik niet moet spurten. Dus een snelle race zou in mijn voordeel zijn. Dan is er ook minder geduw en getrek, wat indoor al eens een probleem kan vormen. Het zou handiger zijn als alles mooi op een lint wordt getrokken. Als ik op het BK solo al 7’46 liep, lijkt het mij geen probleem als ze richting 7’40 gaan. Bij 7’30 zou ik het lastig krijgen, maar zo snel zie ik het in de reeksen nog niet gaan.”

Alle info over het WK Indoor in Belgrado vind je hier