24/05

IFAM als springplank naar EK

20230527-000170-johnny-de-ceulaerde-ifam-nikon-d4s-d4s1229

Tibo De Smet één van de blikvangers in de 800m.

Bijltjesdag voor de EK-selectie. Wie nog een EK-limiet wil scoren zal zich moeten reppen, want de selectie sluit af op zondagavond 26 mei. De IFAM-tweedaagse in Brussel betekent voor velen de allerlaatste limietkans.

Twee dagen IFAM (World Athletics Continental Tour Bronze) in het Koning Boudewijnstadion. We krijgen een unieke editie. Organisator Kim Barbé moet twee dagen vol aan de bak. "We werden meer en meer het slachtoffer van ons eigen succes. Daarom spreiden we de meeting nu over twee dagen in plaats van heel vroeg te beginnen en heel laat te eindigen", verduidelijkt hij de keuze om voor een tweedaagse te gaan.  "Op die manier kunnen we de atleten beter soigneren en alles op een ordentelijke manier doen verlopen. Al moet ik zeggen dat de inschrijvingen nog zijn blijven stijgen. Ondanks het feit dat we met minima werken. De populariteit is immens. We zitten met 2700 registraties. Ik denk dat we daarmee de grootste in de wereld zijn. En het is niet enkel kwantiteit, maar ook kwaliteit", benadrukt hij. Het Koning Boudewijnstadion – met 50.000 recent vernieuwde zitjes – bleek een ideaal alternatief voor het stadion in Oordegem, waar er werken aan de gang zijn. "De keuze voor Brussel was snel gemaakt. Naar mijn mening zijn Brussel en Oordegem de twee snelste pistes van het land. We merken trouwens dat de spurtnummers opvallend sterk bezet zijn. We gaan dit weekend voor atleten uit heel de wereld – meer dan 90 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd - de place to be zijn." 

Vrijwel alle Belgische topatleten zijn op zaterdag en/of op zondag te bewonderen. "De 800m is zeer goed bezet", weet Barbé.  "Pieter Sisk/DCLA krijgt er een laatste kans op de EK-limiet. Het is alles of niets. Tibo De Smet/RCG is er ook bij. Eliott Crestan heeft helaas afgemeld, maar Ruben Verheyden/EA kiest ook voor de 800m. Ik kan zeggen dat vrijwel alle Belgen op het appel zijn: Rani Rosius/AVT, Kobe Vleminckx/AVLL en Simon Verherstraeten/AVLL op de spurt, Jonathan Sacoor/OEH en Helena Ponette/HCO op de 400m, Paulien Couckuyt/VAC en Hanne Claes/DCLA op de 400m horden, een duel Bacari/DCLA vs Obasuyi/OEH op de 110m horden en Ben Broeders/DCLA in het polsstok. Niet onbelangrijk: de Rockets en de Falcons lopen er een 4x100m tegen sterke tegenstand uit onder andere Denemarken, Ierland en Nederland. We zijn supertrots op ons deelnemersveld", besluit Barbé. Nog enkele andere van de vele landgenoten om in de gaten te houden: Merel Maes/VAC (hoogspringen), Ismael Debjani/CABW en Jochem Vermeulen/AVLL (1500m), Nina Hespel/DCLA (400m horden), Marco Vanderpoorten/HAMM (3000m steeple) en Noor Vidts/VAC (100m horden). 

De meerkampers kunnen hun hartje ophalen op het open PK meerkampen in Herentals (ACHL), waar er voor de masters zowel een vijf- als een tienkamp is voorzien. 

De pupillen en miniemen strijden zondag in de vijf Vlaamse provincies om de provinciale schildjes. In  Lier (AVLL), Tessenderlo (LOOI), Ninove (VITA), Kessel-Lo (DCLA) en Beernem (FLAC) kunnen de jeugdatleten terecht voor hun competitie. 

Ook op zaterdag is er een mooi aanbod van atletiekmeetings. In s' Graevenwezel organiseert ESAK een manche van het AAS-criterium, in Beernem en Waregem zijn er open meetings van FLAC en AZW en in Hechtel-Eksel richt AVT een meeting in. Check voor meer info de atletiekkalender op atletiek.nu