18/07

Hou het hoofd koel

vicky-t-3w8-vxvkht8-unsplash
Het wordt bijzonder warm de komende dagen met temperaturen boven de 35 graden. De hitte kan gezondheidsproblemen veroorzaken, toch blijft bewegen belangrijk, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Naar aanleiding van de hoge temperaturen geven we enkele tips om de warmte te doorstaan op training, op wedstrijd of gewoon in je eigen achtertuin.

Tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen

  1. Beschermen tegen de zon

Pas de kleding aan: draag lichte, ademende kledij, helder van kleur. Wissel regelmatig van shirt. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen felle schittering van de zon zijn een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor.

  1. Voldoende vocht – geen alcohol

Zorg ervoor voldoende te drinken en drink voor je dorst hebt. Water is de beste dorstlesser. Vermijd alcoholische dranken en cafeïnehoudende dranken (koffie, thee), deze verergeren enkel de gevolgen van hitte.

  1. Mineralen en koolhydraten aanvullen

Bij langere trainingsperioden en tijdens wedstrijden is het verstandig om niet alleen het vocht maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Isotone dranken zijn hiertoe uitstekend geschikt.

  1. Géén zouttabletten

Vroeger werden zouttabletten soms aanbevolen op warme, hete wedstrijddagen. Doe dit echter niet. Hoewel het juist is dat zweet zout bevat, is het gebruiken van zouttabletten vergelijkbaar met het drinken van zeewater als je dorst hebt. Het verergert het probleem alleen maar. Drink voldoende en vul het verlies van zouten aan met het natuurlijke zout van je voeding.

  1. Kans op herhaling

Mensen die in het verleden problemen met de warmte hebben gehad lopen een groter risico op een herhaling en doen er verstandig aan activiteiten in de zon tot een minimum te beperken.

Hitte maatregelen bij wedstrijden

  • Voorzie voldoende water voor deelnemers, medewerkers en juryleden
  • Voorzie schaduwrijke plaatsen door middel van parasols of open tenten
  • Zorg zeker voor een hulpdienst
  • Voor pistewedstrijden: extra waterstanden voor alle wedstrijden vanaf 800m
  • Voor wegwedstrijden: om de 2,5km een drankstand 

Wij vragen bovendien aan iedereen om hun gezond verstand te gebruiken. Daarom kan een club - in overleg met de scheidsrechter - in bepaalde gevallen een discipline annuleren in het belang van de gezondheid van de atleet.

Meer info en extra tips op warmedagen.be