19/08

Hordenloopsters tillen KVV naar hoger niveau

-ldq5991.2

Amelie Verhavert pakte dubbel goud. Foto: Luc Dequick

Vandaag blikken we uitgebreid terug op het Vlaams kampioenschap voor cadetten en scholieren meisjes van afgelopen donderdag in Oordegem.

Ook al begon het Vlaams kampioenschap met een stevige regenbui, toch waren de weergoden de atletes niet eens zo ongunstig gestemd. Meer nog, de wind draaide zich langzaam in het voordeel van de sprintsters en in combinatie met de gekende snelle banen van Oordegem leverde dat zeer mooie chrono’s op. De hordenloopsters, en met uitbreiding alle sprintsters, voelden zich in hun sas en de uiteindelijke winnaressen lieten bijna allemaal een persoonlijk record noteren. Dé absolute topwedstrijd was de 80m horden bij de cadetten. Het volledige podium zou zich serieus verbeteren en in de top 40 van de aller tijden ranglijsten terecht komen.

Cadetten

Snelle dubbelwinnaressen
Dé wedstrijd waar iedereen naar uitkeek was dus de 80m horden. Het werd een bijzonder straf deelnemersveld dat al moest uitgebreid worden omdat maar liefst 25 ingeschrevenen eerder al de Belgische limiet lukten. De kijkers kregen absoluut waar voor hun geld want drie atletes doken uiteindelijk zelfs onder de 12 seconden. Het werd nog behoorlijk spannend maar het was Amelie Verhavert/HAMM die toch duidelijk won in 11”54. Ze zette hiermee de tiende prestatie aller tijden neer. Amelie werd op het sterkste Vlaamse hordenpodium ooit geflankeerd door Nienke Maes/VOLH (11”65) en Emeline Indeherberge/AVT (11”80). De winst voor de atlete uit Hamme bleek geen toevalstreffer want eerder verbeterde ze zich in de 300mH tot 44”16 en pakte dus dubbel goud. Een andere sprintster die tweemaal mocht juichen was Maithe Davids/AVT. De Limburgse is nog maar eerstejaars maar domineerde meteen in zowel de 100m als de 200m. In de kortste sprintafstand verbeterde ze zich met vijf honderdsten tot 12”54 maar in de 200m deed ze zelfs nog een grotere hap van haar PR. Van 25”74 ging het naar 25”48 in de halve baanronde. Geen dubbelwinnares in de 400m maar daar mocht dan weer wel een tweeling op het podium. De nieuwe Vlaamse kampioene werd Chadrak Belinda Bula Bula/VMOL (58”79) terwijl haar tweelingzus Mechak Linda (59”12) het zilver veroverde.

Solotochten én spannend eindslot
De 800m begon traag en de meeste atletes wouden dan ook geen initiatief nemen. De wedstrijd ontplofte pas echt met nog 200m te gaan. Elena Kluskens/LAT toonde in het verleden al haar snelle benen en profiteerde ook deze keer optimaal van de wedstrijdsituatie. Toch moest ze blijven doorlopen want de schaduwfavorieten zouden eveneens sprinten tot op de eindmeet. Elena klokte uiteindelijk 2’20”02 en zag Mila Van Eynde/LYRA (2’21”10) en Adeline Temmerman/AVR (2’22”22) respectievelijk het zilver en brons veroveren. Zo spannend de 800m was, zo groot was het verschil in de 1500m. Vanaf het startschot besloot nationale veldloopkampioene Fien Peusens/ATLA de wedstrijd hard te maken. Jana Kluskens/LAT probeerde nog even bij te benen maar zag haar concurrente stelselmatig de voorsprong vergroten. Bij het ingaan van de slotronde kon de overwinning haar niet meer ontsnappen en Fien klokte een zeer stevige 4’38”40 oftewel twaalf seconden sneller dan haar opponente. Ook in de 1500m steeple was het verschil tussen de winnares en de runner-up duidelijk. Flore De Schepper/ASVO kon de afstand het beste aan en won in 5’18”94. Favoriete Charlotte Vervoort/LYRA moest tevreden zijn met het zilver maar liep met 5’25”63 wel een nieuw persoonlijk record.

Verrassende werpkampioenen
Bij de werpnummers vielen heel wat verrassingen te noteren. Het was zelfs zo dat geen enkele ranglijstaanvoerster er in slaagde om ook het Vlaamse goud te bemachtigen. Dat Charlotte Vanlangenaker/RCT geblesseerd moest afhaken is een logische verklaring voor dit ietwat vreemde fenomeen maar dat doet uiteraard niets aan de verdienste van Sena Tay/STAX. De Gentse atlete had een begenadigde dag in het kogelstoten en haalde bij haar vierde kogelworp maar liefst 12m68. Niet enkel een verbetering van haar PR met 22cm maar ook goed voor de Vlaamse titel. Xana Gendarme/AVZK kreeg met 12m05 de zilveren plak. Voor Sena was het nog niet afgelopen want bij haar eerste worp (34m59) met de discus was ze al quasi zeker van winst. Met 36m78 in de laatste beurt smukte ze haar kampioenschap nog wat meer op. Roos Vanden Berghe/DUFF voerde de speerwerplijsten aan maar kende geen topdag en moest tevreden zijn met een zevende plaats. Linde Breban/ADD was wel op de afspraak en haalde het, na een zeer constante reeks, met 32m86.

Logische springwinst
In het springen werden drie van de vier lijstaanvoersters ook Vlaams kampioene en zelfs de winst voor Elodie Francart/ADD kan je bezwaarlijk een grote verrassing noemen. In het verspringen deed zij gewoon haasje-over met Sennah Vanhoeijen/DEIN. Sennah nam met 5m42 alvast de beste start maar geraakt bij haar vijf volgende pogingen niet meer verder. De winst leek voor het grijpen tot Elodie in haar laatste beurt plots 5m54 haalde en alsnog het goud binnen haalde. Sarie Milloen/AVZK sprong eerder dit seizoen met 3m76 naar een nieuw nationaal polsstokrecord en moest nu niet al te diep gaan om te kunnen winnen. Ze ging nog over 3m35 maar dat was ook het eindstation. Merel Maes/ACW is ook al zo’n ongenaakbare atlete. In de deelnemerslijsten had ze een comfortabele voorsprong van vijf centimeter op haar clubgenote Osaratin Kefayetou maar die kwam in Oordegem niet in actie. Toen Sennah Vanhoeijen, tevens haar laatste concurrente, afhaakte na 1m66 lag de weg naar het goud open. Merel sprong over 1m71 en liet de lat op een nieuwe recordhoogte leggen. De 1m76 zat er voorlopig nog niet in. Thais Favoreel/STAX won dan weer zoals verwacht het hinkstapspringen, ze haalde uiteindelijk 10m58.

Scholieren

Underdogs met sprinttitels
De 400m horden werd nog gelopen in een regenbui en dat leverde meteen een ietwat verrassende winnares op. Nore Vandekerckhove/HAC topte de deelnemerslijsten maar kon op het einde van haar race niet meer versnellen waardoor ze nog geremonteerd werd door Beryl Owusu/RCG. De zus van hordenspecialist Dylan snelde naar 64”23 en verbeterde zich met vier tienden. Nore, die in het hinkstapspringen nog een bronzen medaille wist te pakken, haalde zilver in 64”92. In de 100m horden werd de aanvoerster van de ranglijsten eveneens verslagen. De verschillen waren op voorhand al zeer beperkt en dat vertaalde zich ook in de einduitslag. Kato Moustie/DEIN, die dit jaar ook al een knalprestatie leverde in de 400m horden, ging het gezwindst over de hordes en klokte een gouden 14”14. Marie De Naeyer/ACME (14”23) en Emma Wauters/DAC (14”32) mochten mee op het podium. De clubgenotes Ilana Hanssens/ASVO en Anaïs Van Snick leken op voorhand het goud en het zilver onder elkaar te zullen verdelen maar daar stak de verrassende Hilary Udechukwu/KAPE een stokje voor! De Antwerpse atlete ging hard en viel niet stil met een fenomenale 57”44 als gevolg. Eerder dit seizoen liep ze 58”63. Ilana (57”86) en Anaïs (59”04) flankeerden haar op het podium. Anouchka Kadiamba/ACW werd ook een absolute uitblinker. Eerst verzekerde ze zich van een startticket voor het voorprogramma van de Memorial Van Damme door in de 100m winnares Lauryn Adewoye/AVT (12”29) het best te volgen en zilver te pakken in 12”37. Daarna verraste ze vriend en vijand door de 200m op haar naam te schrijven. De Limburgse stond met 25”45 achter haar naam maar verbeterde zich tot 25”16.

Halve fondfavorieten doen het op reserve
In de 1500m liet Emma Vandeghinste/DUFF er geen twijfel over bestaan dat zij en zij alleen de koningin is van de halve fond. Het startschot was nog maar net gegeven en de Duffelse schoot er als een pijl vandoor voor een zoveelste solotocht. Ondanks een eerder matige 4’46”37, wat ondanks de omstandigheden niet eens abnormaal is, liep ze een voorsprong van maar liefst 100m bijeen en verwees ze Rune Breye/AZW (4’59”40) naar het zilver. Een zelfde beeld in de 2000m met hindernissen want steepleloopster Laure Bilo/ASVO wou haar favorietenrol eveneens in de verf zetten. De Franstalige atlete, die in Moeskroen woont, besloot meteen de wedstrijd zelf in handen te nemen en haar uiteindelijke voorsprong was aanzienlijk. Met 7’24”13 degradeerde ze de concurrenten tot ordinaire meelopers want lijstaanvoerster Nilay Capa/RCG moest maar liefst 34 seconden toegeven op de winnares. Dan maakte Annelies Nijssen/ATLA het heel wat spannender in de 800m. De Limburgse favoriete, die eerder al 2’11”18 klokte, liet alles betijen tijdens de eerste ronde en liet het uiteindelijk nog tot een sprint komen. Met 2’17”00 klopte ze Emma D’haene/AZW (2’18”15) waardoor de logische volgorde toch gerespecteerd werd. Slechts vijf deelneemsters aan de 3000m maar ook daar werd er geen onverwachte kampioene gekroond. Hanne Willems/LAT deed met 10’31”32 een halve seconde beter dan eerder dit seizoen en pakte het Vlaamse goud.

Jo-Anne tweemaal aan het feest
Niemand die echt verrast was dat Jo-Anne Liefooghe/AVKA twee titels zou veroveren. Joke, zoals Jo-Anne liever genoemd wordt, had dan ook een comfortabele voorsprong in de deelnemerslijsten van het kogelstoten en zat met de discus aanvoerster Florence/Boeynaems/ZWAT op de hielen. In de eerste wedstrijd van de dag liet Florence drie nulworpen noteren waardoor de atlete van Kontich-Aartselaar haar enige echte concurrente zag verdwijnen. In haar tweede beurt haalde ze 34m38 en toen al werd de rest schaakmat gezet. Ze zou zich uiteindelijk nog verbeteren tot 34m93. Het zilver was voor een dolgelukkige Jolien Verstraeten/STAX (31m89) die slechts als twaalfde en laatste gerangschikt stond. Jo-Anne slaagde er anderhalf uur later in een tweede gouden plak te veroveren. Met de kogel was 13m46 voldoende voor winst. In het speerwerpen waren er totaal andere protagonisten met Lotte Smets/TACT als absolute uitblinkster. De Limburgse mocht dan wel de topfavoriete zijn, ze bevestigde haar status met een nieuw record. Haar 41m77 is de twaalfde prestatie ooit in ons land neergezet.

Vier verschillende provincies vieren in het springen
Geen enkele atlete kon tweemaal winnen in de springnummers. Meer nog…de vier uiteindelijke gouden medaillewinnaressen kwamen allen uit een andere provincie. In het hoogspringen bewees AVKA dat het mogelijk dé meerkampclub van ons land is want zowel het goud als het zilver gingen naar de Antwerpse club. Toen Nathalie Van De Vorst (1m66) als laatste afhaakte kreeg Laura Van den Brande al zekerheid over de titel. Ze wipte bij haar derde poging over 1m69 en liet de lat vervolgens op 1m73 leggen maar klaarde die klus niet meer. Haar eeuwige Vlaamse meerkampconcurrente Sara Van Hoyweghe/VOLH kon niet achterblijven en bezorgde Oost-Vlaanderen een verspringtitel. Ze begon eerder bescheiden en zag Rune Cicilia/ATLA (5m63) de leiding nemen. Bij haar vijfde sprong ging ze echter plots naar 5m77, oftewel vier centimeter verder dan eerder dit seizoen, wat voldoende was voor winst. Oost- of West-Vlaamse winst in het polsstokspringen want met Marielien Dutrie/FLAC en Femi De Vleeschauwer/ASVO schreven er zich slechts twee atletes in. Weinig deelneemsters maar wel een spannend duel. Beide meisjes gingen over 3m00 maar daarna stokte het voor allebei. Na enkele barrages was het uiteindelijk de West-Vlaamse die de wedstrijd won. Eerstejaars Mirthe Vansimpsen/AVT verbeterde zich in het hinkstapspringen van 11m22 tot 11m62 en dat was nodig om Silke Daems/ABES (11m46) achter zich te houden.