28/04

Guillaume Grimard droomt zaterdag tijdens BK 10.000m van limiet voor Europabeker

grimard-guillaume-2021-dublin-ek-veldlopen-belga-jasper-jacobs-4-min

Guillaume Grimard.

De favoriet op het BK 10.000m zaterdag in Huizingen heet Guillaume Grimard. Hij hoopt om als het even kan een ticket voor de Europabeker af te dwingen. En dat terwijl het nog maar zijn debuut is op de langste olympische afstand op de piste.

Afgelopen winter deed Guillaume Grimard/DCLA van zich spreken in het veld. Na nieuwjaar was hij bij de beste landgenoten, inclusief een derde plaats op het BK veldlopen in Laken. “De tijdslijn tussen het BK cross en het BK 10.000 meter was redelijk kort”, blikt Guillaume terug op zijn afgelopen weken. “Ik heb anderhalve week gerust, daarna heb ik alternatief hernomen om vervolgens redelijk snel weer naar een hoog volume van 120 kilometer per week op te trekken.”

De trainingen waren in de afgelopen weken nog niet superspecifiek. “Er is niet zo veel aan mijn trainingen veranderd sinds de winter, want de afstand zaterdag op het BK is nog altijd dezelfde van een lange cross”, klinkt het. “Dik drie weken geleden ben ik voor het eerst op de piste gekomen. We hebben het nog redelijk rustig gehouden, maar je moet natuurlijk wel stilaan in vorm komen voor het outdoorseizoen. De zwaarste training die ik deed was 2x2000m tegen 2’55, 2x1000m tegen 2’50, 2x1000m tegen 2’45 en 2x500m tegen 2’35. Daarna heb ik nog een timetrial van 3.000m gelopen. Ondanks veel wind en veel volk op de piste, waardoor ik vaak in baan twee liep, klokte ik 8’24.”

Het BK van zaterdag is voor Guillaume – die debuteert in de 10.000 meter - belangrijk, zonder echt al een hoofddoel te zijn. “Mijn piek verwacht ik pas over twee maanden”, legt hij uit. “Maar ik wil wel snel lopen. Liefst zou ik naar de Europabeker in Pacé gaan, maar de limiet van 28’37”35 wordt niet evident zonder hazen. Ik heb wel al met Steven Casteele gesproken, en die wil rond de 28’40 lopen, dus als we kunnen samenwerken kan die limiet misschien.”

Casteele is zaterdag meteen ook de voornaamste concurrent. “In principe voel ik me zeker dat ik kan winnen”, zegt Guillaume. “Maar in functie van een goeie tijd ga ik misschien meer kopwerk doen en dat is een beetje een risico met oog op de nationale titel.”

EK in Brussel

De wedstrijdplanning voor de komende maanden ligt nog niet helemaal vast. “Zondag vertrek ik voor 25 dagen naar Toronto, waar mijn vriendin doctoreert. Misschien loop ik daar nog een 10 kilometer op straat. Hopelijk kan ik daarna de Europabeker lopen (op 3 juni, red.) en anders zal het Oordegem worden. Vanaf mei is John Heymans ook weer in het land, dus dan kunnen we samen richting een snelle 5.000 meter trainen. Dat staat zeker op mijn verlanglijstje.”

Het WK in Boedapest komende zomer, waarvoor de limiet op 27’10 staat, komt waarschijnlijk nog wat vroeg. Maar volgend jaar hoopt Guillaume op een eerste groot senioreskampioenschap. “Ik heb een olympische droom, maar of dat volgend jaar al lukt, is nog maar de vraag”, zegt Guillaume. “Het EK in Rome zou zeker moeten lukken. Dat ligt binnen mijn mogelijkheden. Maar ik wil vooral toewerken naar het EK veldlopen in Brussel. Ik cross heel graag en zo’n EK in eigen land kunnen lopen is een droom.”