17/11

Gouden Spike-winnaar Bashir Abdi plant voorjaarsmarathon in aanloop naar Spelen

belgaimage-157098160-full

Bashir Abdi.

Fier als een gieter was Bashir Abdi gisteren op Stayen met zijn Gouden Spike. Maar met zijn hoofd zit hij al bij de Olympische Spelen in Tokio volgende zomer. Ondertussen heeft de Gentenaar een belangrijke knoop doorgehakt over zijn route naar die Spelen: hij plant tussendoor nog een voorjaarsmarathon, en wel in Tokio.

“Ik heb nu alle drie de spikes: goud, zilver en brons”, zei een trotse Bashir Abdi/RCG bij het in ontvangst nemen van zijn eerste Gouden Spike. “De collectie is compleet, dat is mooi. Na Chicago zat ik erop te hopen, maar je weet het nooit. Ik geef toe dat ik met spanning naar Sint-Truiden ben afgereisd.”

Na zijn Belgisch record op de marathon in Chicago in oktober, begint Bashir stilaan de trainingen weer te hernemen. “Het gevoel begint wat te beteren. Sinds twee weken train ik weer wat serieuzer. Ik zit nu aan vijf keer lopen per week.”

Ondanks de beperkte trainingsachtergrond gaat de Gentenaar volgende zondag van start bij de CrossCup in Roeselare. “Ik wil crossen, die maken mij altijd klaar voor de zomer en dat mag ook dit seizoen niet ontbreken. In de cross werk je tegelijkertijd aan je uithoudingsvermogen en de belastbaarheid van je lichaam”, luidt zijn motivatie om deel te nemen op Schiervelde.

Aan een tripje Portugal met de nationale veldloopploeg, denkt Bashir niet. “Laat me duidelijk zijn: ik heb geen ambities voor het EK cross. Om daar een rol te kunnen spelen zou ik harder trainingswerk moeten inlassen, maar dat ben ik niet van plan. Zelfs als ik goed loop in Roeselare, ga ik niet naar Lissabon.”

Het EK cross past dus niet in de planning, een voorjaarsmarathon wel. “Na Roeselare staat er midden januari een halve marathon op mijn programma, maar ik weet nog niet welke. Daarna volgt de marathon van Tokio op 1 maart. Ik weet ook wel dat het daar in maart niet het weer is van tijdens de Olympische Spelen, maar de andere voorjaarsmarathons vallen simpelweg te laat.”

Veel toppers kiezen ervoor om in het voorjaar geen marathon af te werken en zich te sparen voor de Spelen. Waarom pakt Bashir het op een andere manier aan? “Zonder voorjaarsmarathon zit ik te lang zonder doel, dat gaat mij niet goed af. En ik wil ook al eens in Japan geweest zijn. Na mijn marathon in maart ga ik twee mogelijke stageplaatsen bezoeken in Japan. Het is de bedoeling om al een maand voor de Spelen naar een van die locaties af te reizen.”

Een toptijd of een hoge notering neerzetten op de marathon van Tokio in maart is niet primordiaal. Het gaat om een tussendoel. “Die marathon is zeker geen hoofddoel, alles staat in het teken van de Spelen. Het is een tussentijdse prikkel omdat ik wedstrijden nodig heb. Ook daarna wil ik nog een tien kilometer en een halve marathon afwerken om ritme op te doen voor de Olympische marathon. Daar hoop ik in dezelfde vorm te staan als in Chicago dit jaar, dan is top twaalf zeker mogelijk.”

Tussen nu en de Olympische Spelen, die over acht maanden van start gaan, staan er nog vier trainingsstages op het programma. “In februari gaan we naar Ethiopië, in de lente drie weken naar Sankt-Moritz en de laatste maand dus in Japan. Tussen die laatste twee stages doe ik er nog eentje, maar we zijn nog aan het bekijken waar. Vermoedelijk in Amerika of Australië.”