08/06

Gouden Nafi en bronzen Noor

belgaimage-94147010

Nafi Thiam en Noor Vidts

De tweede dag van het EK in Rome leverde ons land twee medailles op. Ons meerkampduo bij de vrouwen deed het opnieuw. Nafi Thiam pakte haar derde opeenvolgende titel op de zevenkamp, terwijl Noor Vidts het brons mee naar huis neemt. Een ander duo, Michael Obasuyi en Elie Bacari, haalde de finale van de 110m maar daarin werden beiden genekt door een aantal foutjes.

Nafi Thiam/RFCL nam met de derde opeenvolgende Europese titel en vooral ook met een totaal van 6.848 pt. alle twijfels weg. Als je haar resultaten op een rijtje zet : 13”74 op de 100mH, 1m95 in het hoogspringen, 15m06 in het kogelstoten, 24”81 op de 200m, 6m59 in het verspringen, 53m00 in het speerwerpen en 2’11”79 op de 800m, dan kan je alleen maar zeggen dat de basis gelegd is voor een nieuw succesverhaal in Parijs. Haar persoonlijk record op de 800m bewijst dat ze daarin een grote stap voorwaarts gezet heeft. Als je dan toch iets negatiefs wilt aanhalen, dan is het dat ze op de korte sprintnummers nog niet helemaal staat waar ze zou moeten staan. Maar daarvoor heeft ze nu nog de nodige tijd om alles te finetunen tot Parijs. Noor Vidts/VAC pakte in Rome haar eerste internationale outdoormedaille. Daarmee zet ook zij opnieuw een grote stap voorwaarts. Bovendien deed ze het ook met een nieuw persoonlijk record, namelijk 6.596 pt. Voor de start van de afsluitende 800m stond ze al in bronzen positie en had ze een achterstand van 78 punten op de verrassende Franse Auriana Lazraq-Khlass. Ze haalde nog alles uit de kast en won ook de 800m in 2’09”35, maar finaal kwam ze 39 punten te kort voor zilver. 

Finale voor Obasuyi en Bacari

Op de 110mH was het uitkijken naar het duo Michael Obasuyi/OEH en Elie Bacari/DCLA. Obasuyi, die vrijgesteld was van de reeksen, maakte in de halve finales een prima indruk en kwalificeerde zich probleemloos voor de finale met een tijd van 13.30. Bacari verraste aangenaam in zijn halve finale en verbeterde zijn persoonlijk record tot 13”44. Na enkele zenuwslopende minuten in de hotseats, kwam uiteindelijk het verlossende nieuws dat hij zich met de beste verliezende tijden voor de finale had geplaatst. In die finale liep het voor Obasuyi mis op de eerste horde. De achterstand die hij daardoor opliep kon hij niet meer goedmaken. In het slot van de wedstrijd keerde hij nog sterk terug, maar uiteindelijk kwam hij drie honderdsten te kort voor brons. Uiteindelijk werd het een zesde plaats in 13”46. Een bijzonder bittere pil, want zijn vorm van de laatste weken toonde aan dat hij rijp was voor een eerste internationale medaille op het hoogste niveau. Voor Bacari verliep de finale ook allesbehalve vlekkeloos, want op de laatste horden maakte hij een aantal fouten, waardoor hij uiteindelijk een diskwalificatie achter zijn naam kreeg.

Op de 5000m tenslotte kwamen met John Heymans/DCLA en Robin Hendrix/OEH nog twee landgenoten in actie. Heymans liep de hele wedstrijd aandachtig mee voorin en maakte in de slotronde nog deel uit van een kopgroepje van zes atleten. In de laatste 300m kreeg hij het moeilijk en moest hij de rol lossen. Uiteindelijk werd hij in de laatste meters nog door een aantal atleten voorbijgelopen en finishte hij als tiende in 13’25”99. Robin Hendrix liep een zeer onopvallende wedstrijd en kwam nooit echt in het stuk voor. Hij finishte als twintigste in 13’36”19.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina.