02/11

Geen IFAM indoor deze winter

nad-4219

Geen IFAM-indoor in 2020.

Er zal in 2020 geen internationale atletiekmeeting meer plaatsvinden in Vlaanderen. Door een gebrek aan interesse van de Belgische topatleten in een Olympisch jaar en door een gebrek aan financiële middelen, verdwijnt de internationale atletiekmeeting in de Gentse Topsporthal van de kalender, zo meldt organisator Maspoe.

Door een vermindering van sponsoring en subsidies en het (verplicht) verhogen van het prijzengeld, kreeg de organisator in 2020 te maken met enkele bijkomende financiële uitdagingen. IFAM Indoor werd al jaren georganiseerd uit liefde voor de sport en probeerde elk jaar te werken naar een breakeven situatie. Positieve financiele meevallers resulteerden steeds in het aantrekken van enkele mooie namen zoals Dafne Schippers, Jacob Ingebrigtsen of andere Lewandowskis. Maar de organisatie kan uiteraard geen berg geld verlies maken op een evenement.

Daarnaast is er in een Olympisch jaar en met een WK indoor in China minder interesse van de (Belgische) toppers in een indoorseizoen. Dat winterseizoen kon ook al maar laat van start gaan met het zeer late WK outdoor in Doha. Het is begrijpelijk dat heel wat toppers het indoorseizoen links laten liggen in functie van de belangrijke zomer met Olympische Spelen en Europees Kampioenschap in Parijs. De intentie van Maspoe is er wel om in 2021 terug in de Gentse Topsporthal te staan, het gaat dus in 2020 over een sabbatwinter. De IFAM Outdoor in Oordegem-Lede van zaterdag 30 mei 2020, komt zeker niet in het gedrang.

De Belgische atleten verliezen door het wegvallen van IFAM Indoor wel een interessante kans om zich voor eigen volk te plaatsen voor het WK indoor, dat midden maart in het Chinese Nanjing plaatsvindt. Het Belgisch kampioenschap 4x200 meter estafetten, dat al jarenlang aan deze IFAM gekoppeld werd, zal aan een andere indoororganisatie toegewezen worden.