07/03

Favorieten bevestigen op BK veldlopen

nad-7456-min

Michael Somers

Onder een heerlijk winters zonnetje trokken onze beste Belgische veldlopers hun spikes aan voor de laatste manche van de CrossCup en tevens het Belgisch kampioenschap. Naast de driekleur stond in een aantal categorieën ook nog het klassement van de CrossCup op het spel. Terwijl we op het Vlaams kampioenschap in Diest nog enkele verrassingen kregen, waren alle topfavorieten op de afspraak gisteren in het park van Laken.

Bij de eerstejaars cadetten meisjes (°2008) kregen we een gesloten eerste wedstrijdhelft met een sterke Malia Jacquemin/DAMP op het einde om de eerste Belgische titel weg te kapen. Bij de tweedejaars cadetten was Alison Debouver zoals verwacht de beste na een sterke laatste ronde, waarbij ze haar concurrentes achter zich liet. Als niet aangesloten atlete maakte Debouver wel geen aanspraak op de Belgische titel. Die was voor nummer twee Julie Charlier/HERV. Bij de cadetten jongens waren de favorieten meteen wakker. Bij de eerstejaars pakte Kilani Njema/LEBB na zijn Belgische titel op de 800m indoor een tweede nationale titel en de bij de tweedejaars beet Mats Vervoort/LYRA, ondanks een sterke wedstrijd, opnieuw zijn standen stuk op Willem Renders/HCO. De West-Vlaming blijft deze winter ongeslagen in het veld.

In de korte cross was er niets te beginnen tegen topfavorieten Elise Vanderelst/MOHA en Ruben Querinjean/WACO. Vanderelst liep onbedreigd naar de overwinning, terwijl Querinjean stevig weerwerk kreeg van Ruben Verheyden/EA en Pieter-Jan Hannes/ACHL op weg naar de titel. In de lange cross hetzelfde scenario, want bij de vrouwen ging Mieke Gorissen/ADD er snel alleen van door om solo naar de titel te lopen. Het Lokerse duo Lisa Rooms/AVLO en Eline Dalemans/AVLO mocht mee het podium op. Bij de mannen pakte Soufiane Bouchikhi/RFCL zoals steeds uit met een sterke start. Michael Somers/LYRA en Nicolaï Saké/LYRA konden als enige aanpikken. Halverwege moest Saké het duo laten gaan en moest hij ook Dorian Boulvin/CABW nog voor zich dulden voor het brons. Vooraan nam Somers het initiatief over en liep overtuigend naar winst, een bekroning van zijn topseizoen in het veld. Nu richt hij zijn pijlen op het WK Indoor in Belgrado.

Nadien trokken de scholieren het veld in. Bij de eerstejaars meisjes was Astrid Van Breedam/LIER de sterkste in koers. Ze liep autoritair aan de leiding en pakte de Belgische titel. Meer spanning bij de tweedejaars dankzij een kop trio met Dorien Poppe/AVLO, Charlotte Pennemans/ACW en Hannah Enkels/LOOI. Poppe moest als eerste passen en het was Enkels die zich vooraan als sterkste profileerde met winst. Bij de eerstejaars scholieren jongens was Sem Serrano/KAAG de sterkste na een lange eindspring en bij de tweedejaars leek clubgenoot Noah Coetsier/KAAG ook op weg naar de titel, maar op het einde was het alsnog Simon Jeukenne/HERV die de titel pakte. Jeukenne sukkelt met de rug, waardoor hij tot op het einde wachtte om zijn aanval te plaatsen. Bij de juniores vrouwen werd het een mooie strijd tussen Fien Peusens/ATLA en Emma Vanhoeck/DUFF, waarbij Peusens het uiteindelijk haalde. Bij de juniores mannen minder spanning, want Noah Konteh/OLSE liep een ijzersterke wedstrijd waarin hij meteen het initiatief nam. Hij liep onbedreigd naar de Belgische titel voor de laatste Brabançonne van de dag.

De volledige uitslag van de CrossCup en het Belgische kampioenschap veldlopen vind je hier.