01/08

European Team Championship: nationale selectie is bekend

etc-team

Het nationale team dat twee jaar geleden in Vaasa aantrad.

Van volgende week vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus worden in het Noorse Sandnes de European Team Championships voor de First League gehouden. Dat is de op één na hoogste Europese afdeling. De Belgische atletiekbond maakte vandaag de selectie bekend.

Twee jaar geleden eindigde België op een 9de plaats in het al even Scandinavische Vaasa (Finland). Dat is slechts één plaatsje boven de drie landen die toen degradeerden. Alleen de Tornados konden in 2017 voor een zege zorgen. Vijf van de tegenstanders konden twee jaar geleden net als België hun plaatsje in deze First League behouden. Daarvan is het organiserende Noorwegen een kandidaat voor de promotie. Wit-Rusland, Nederland en Rusland tuimelden twee jaar geleden uit de Super League en worden dus op hun beurt de eerste kandidaten om opnieuw te promoveren. Alhoewel: Rusland kampt nog steeds met de IAAF-sanctie en zal ook nu niet kunnen aantreden in Sandnes, zodat het aantal deelnemende landen in Noorwegen beperkt is tot 11. Hongarije, Slovakije en Litouwen zijn de nieuwe, gepromoveerde landen in deze afdeling.
De ETC ondergaat een ingrijpende transitie. Zo promoveert voor deze editie slechts één land naar de Super League, daarentegen zullen niet minder dan  vijf landen (waarvan Rusland al één plaats inneemt) degraderen naar de Second League. Dat wordt een niet te onderschatten opdracht voor het Belgische team.

De Belgische ploeg staat in Noorwegen bovendien niet op haar sterkst, want er ontbreken enkele enkele sterkhouders. Olympic Essenbeek Halle en Racing Club Gent zijn met respectievelijk 6 en 4 atleten de hofleveranciers voor het nationale team.

Bekijk hier meer info ivm. deze ETC.