25/06

European Running Championships in Leuven en Brussel in 2025

european-running-championships

European Running Championships

Leuven en Brussel valt de eer te beurt om in 2025 de eerste European Running Championships te mogen organiseren. Dat heeft European Athletics - de Europese atletiekbond - zonet bekendgemaakt. Het is een primeur dat de marathon, halve marathon en 10 kilometer een (apart) Europees kampioenschap krijgen en bovendien worden opengesteld voor iedereen.

In 2018 kroonde Koen Naert zich tot Europees kampioen marathon, vorig jaar pakte de Duitser Richard Ringer de titel. De marathon was tot nu een vast onderdeel van het EK atletiek, naast alle pistedisciplines. Maar vanaf 2025 krijgen de wegwedstrijden – met naast de marathon ook de halve marathon en de 10 kilometer – een eigen EK: de European Running Championships. De primeur is voor ons land. Brussel en Leuven kandideerden samen met Belgian Athletics op initiatief van Golazo om dat EK naar hier te halen. De vier partners (die samen het lokale organisatiecomité vormen) zijn dan ook uiterst opgetogen dat European Athletics het sterke project Brussel-Leuven verkozen heeft boven dat van de andere kandidaten.

De eerste European Running Championships zullen plaatsvinden op 12 en 13 april 2025. De marathon start in hartje Brussel en loopt over een golvend parcours in een rechte lijn naar Leuven om te eindigen met een stadslus van 10 kilometer. De finish ligt aan de Parkpoort, exact op de plaats waar de aankomst van het WK wielrennnen in 2021 lag. De halve marathon en de 10k vertrekken vanuit Leuven en doorkruisen de stad en het ruimere grondgebied Leuven. Leuven onderstreept hiermee zijn positie als sportstad en voor Vlaanderen past dit EK helemaal in de visie om grote sportkampioenschappen aan te trekken. Vlaanderen steunt het evenement vanuit die strategie ook financieel, net zoals ook het Brussel Hoofdstedelijk Gewest dat doet.

De stad Leuven en Golazo waren al langer de opties rond een marathon en halve marathon aan het bestuderen. De bekendmaking eind 2022 door European Athletics van een EK heeft die plannen concreter gemaakt en leidde tot het bid, samen met Brussel en Belgian Athletics. Dat Brussel als Europese hoofdstad de startplaats is voor de marathon van de eerste European Running Championships maakt het plaatje nog completer.

Er zullen niet alleen topatleten aan de start staan. Het Europees kampioenschap is zoals vele marathons een ‘open’ wedstrijd waarvoor al wie wil zich kan inschrijven, op elk van de drie afstanden. Zo staan duizenden recreanten samen aan de start met de Europese top en wordt dit EK een waar festival voor de loper. De inschrijvingen openen eind dit jaar (2023), op het moment dat ook meer details over het parcours en het evenement zullen bekendgemaakt worden.

www.brusselsleuven2025.com