05/05

Eredoctoraat KU Leuven voor Tommie Smith en John Carlos

tommie-smith-68

Peter Norman, Tommie Smith en John Carlos

Het is wellicht een van de meest memorabele beelden uit de sportgeschiedenis. De Afro-Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos met hun zwart gehandschoende vuist in de lucht en het hoofd naar beneden gebogen op het podium van Mexico 1968. Het stil gebaar werd een icoon in de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en in de strijd tegen onderdrukking van achtergestelde groepen in de wereld. De KU Leuven brengt hulde aan de morele moed en het geweldloos verzet van Smith en Carlos in de strijd tegen sociale onrechtvaardigheid.

Op 16 oktober 1968 won Tommie Smith de Olympische titel op de 200m tijdens de Olympische Spelen in Mexico-stad. Smiths landgenoot John Carlos werd derde en tijdens de op podiumceremonie brengen beide atleten de Black Power groet door hun zwart gehandschoende vuist in de lucht te steken. Dit vreedzaam maar ondubbelzinnig protest, zes maanden na de moord op Martin Luther King, maakte de Black Power-beweging tot voorpaginanieuws in de ganse wereld. Voor Tommie Smith en John Carlos zijn de gevolgen dramatisch: ze worden in eigen land overladen met kritiek, ontvangen doodsbedreigingen en worden uitgesloten als atleet. Dit was voor hen de start van een leven als activist en als rolmodel voor vele generaties en voor de huidige Black Lives Matter-beweging. 

Met A pair of gloves that changed the world nodigt KU Leuven Tommie Smith en John Carlos uit voor de uitreiking van een eredoctoraat. Op donderdag 23 juni om 17u00 vindt de officiële ceremonie plaats met de uitreiking door rector Luc Sels. De ceremonie wordt voorafgegaan door een rondetafelgesprek om 14u30 met Tommie Smith en John Carlos zelf, maar ook met de Amerikaanse Olympische kampioen op de 400m horden Kevin Young en onze eigen Olympische kampioene Kim Gevaert.

Meer info vind je hier.