23/10

Eline Berings en Bashir Abdi voelen meer zekerheid met profcontract op zak

abdi5k

Bashir Abdi.

Eline Berings en Bashir Abdi zijn weer voltijds profatleet bij Sport Vlaanderen. Ze beginnen met een gerust gemoed aan hun winterse opbouw dankzij wat meer financiële zekerheid.

"Mijn profcontract is in orde. Het is al beginnen lopen op 1 oktober. Ik had wat schrik dat het pas op 1 januari ging ingaan. Maar mijn sterke prestaties van in de zomer hebben als gevolg dat ik nu veel meer rust heb in mijn voorbereiding", vertelt Eline Berings/RCG. "Alle stages liggen vast en de onduidelijkheid is weg. Dat maakt een groot verschil."

"Ik heb een jaar gekend waar je als topsporter van droomt. Zelfs los van die moeilijke blessurejaren waar ik uitkwam, was dit een topseizoen. Het EK is wat de meeste mensen onthouden, maar de mensen die de sport echt volgen, weten goed genoeg dat ik een sterk seizoen achter de rug heb. De euforie na mijn 12.72 in Luik blijft voor altijd bij."

Vol goede moed is Eline ondertussen weer aan het trainen. "Na een kleine vier weken rust ben ik nu een drietal weken weer aan het trainen. Alles gaat goed. Ik ben supergemotiveerd. Ik weet wat goed gewerkt heeft afgelopen zomer, en weet dat ik nog beter kan als ik nog enkele dingen anders doe. Het begin van een nieuw seizoen zie ik als een nieuwe kans om alles juist te doen."

Het EK indoor in Glasgow in maart staat hoog op de verlanglijst van Eline. "Voor mij is het indoorseizoen heel belangrijk. Ik bereid het in november voor in Lanzarote, en in december gaan we tweeënhalve week op stage met de VAL naar Zuid-Afrika. Ik durf te zeggen dat een indoorkampioenschap heel belangrijk is voor mij. Atleten die beweren dat ze indoor als pure voorbereiding voor het outdoorseizoen zien, doen dat vaak om de druk af te houden. Ik stond top vijf van Europa op de ranglijst van de 100m horden en weet ik dat ik op de 60m horden nog beter ben, dus dan doe je mee aan de absolute top."

"Daarna ga ik iets langer rusten, omdat de zomer zo lang wordt met het WK in oktober. Het wereldniveau ligt héél hoog. Finale halen wordt moeilijk voor mij. Ik wil zowel op de 60m horden als op de 100m horden het Belgisch record verbeteren, maar eerst moet er weer een winter hard gewerkt worden."

Ook Eline's clubgenote Bashir Abdi/RCG is gelukkig met zijn profcontract. "Ik ben er heel blij mee. Het geeft zekerheid en ik voel een zekere verbondenheid. Ik voel me niet langer alleen voor alles", aldus Bashir. "Momenteel geniet ik van mijn rustperiode. Nog een week te gaan."

Bashir krijgt ondertussen meer en meer zicht op de manier van werken van zijn nieuwe trainer Gary Lough. "Hij is heel streng, maar rechtvaardig. Als je een mindere dag hebt, wil hij toch dat je het programma afwerkt. Maar hij weet wat hij doet. Op dit moment zijn we vooral bezig met testen: lichaamsscreening, bloedcontroles, enzovoort. Eens de trainingen beginnen, is hij iemand die met gevoel bezig is, en niet met lactaat- of andere metingen. Hij hecht ook veel belang aan krachttraining, ook voor de marathon. Daar moet ik nog beter in worden."

De eerste wedstrijd van het winterseizoen wordt voor Bashir de Zevenheuvelenloop in Nijmegen op 18 november. "In het voorjaar loop ik de marathon van Londen of Rotterdam. Als ik daarna nog naar het WK atletiek trek, is het in de 10.000 meter, om aan mijn snelheid te werken voor de marathon. Maar in Doha loop ik zeker niet de marathon."